BAKALAR, a posebno namaz od bakalara, poznat i kao bakalar na bijelo, postao je tradicija i mnogi ga u Hrvatskoj jedu na Badnjak. Ipak, cijena bakalara iz godine u godinu sve je viša, a, osim visoke cijene, i sama priprema namaza od bakalara zahtijeva nešto vremena i truda, od čišćenja do namakanja u vodu.
>> Pogledajte kako se kreću cijene ribe pred Badnjak, bakalar skuplji nego ikada
S obzirom na cijenu bakalara, ali i na vrijeme koje je potrebno uložiti da biste pripremili bakalar na bijelo, pronašli smo jeftiniju i puno bržu zamjenu - namaz od oslića. Na prvu gotovo da i nema razlike, a namaz će biti gotov u tren oka i uštedjet će vam i nekoliko desetaka eura.
Potrebni sastojci
Za namaz od oslića trebat će vam svega nekoliko sastojaka, među kojima su:
- filet oslića
- mlijeko
- češnjak
- maslac
- limun
- maslinovo ulje
- sol i papar.
Kako se priprema
Filete oslića pregledajte da nemaju neke zaostale kosti tako da prijeđete prstima. Narežite ih na manje komade i stavite u lonac pa prelijte mlijekom. Očistite češnjak i cijele režnjeve stavite u lonac s oslićem i mlijekom. Poklopite i kuhajte 15 do 20 minuta.
Skuhani oslić ohladite i u lonac dodajte ostale sastojke pa usitnite štapnim mikserom. Dodajte sol i papar po vlastitom ukusu, a možete dodati i začine poput kopra ili čilija, po želji. Gotov namaz prekrijte prozirnom folijom da se ne suši i stavite u hladnjak da se dobro ohladi. Poslužite ga uz kruh po želji.
Cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje.