Slavna piletina koja osvaja još od 19. stoljeća - danas je klasik svjetske kuhinje

Foto: Freepik

Slavni kuhar Marco Pierre White, poznat kao mentor kulinarskih velikana poput Gordona Ramsayja, Maria Batalija i Curtisa Stonea, podijelio je svoj izvrstan recept za piletinu Kijev.

Piletina Kijev, unatoč imenu koje upućuje na glavni grad Ukrajine, jelo je čije je porijeklo predmet rasprava. Dok ga jedni smatraju autentičnim ukrajinskim specijalitetom, drugi tvrde da su ga osmislili francuski kuhari za rusko plemstvo u 19. stoljeću. Bez obzira na točnu povijest, ovaj klasik osvojio je nepca diljem svijeta svojom jedinstvenom kombinacijom sočne piletine i bogatog, aromatičnog maslaca koji se topi pri prvom rezu.

Vrijeme pripreme je oko 30 minuta, a vrijeme pečenja 20 minuta, uz dodatnih 60 minuta hlađenja. Recept je srednje težine i dovoljan je za 4 osobe.

Sastojci

  • češnjak
  • omekšali maslac
  • pileća prsa bez kože
  • istučena jaja
  • brašno
  • razmrvljena kokošja kocka
  • krušne mrvice
  • ulje za prženje
  • nasjeckan svježi peršin
  • limun narezan na kriške, za posluživanje

Priprema

Ogulite češnjak, izvadite mu jezgru i sitno ga nasjeckajte. Pospite prstohvatom soli i bočnom stranom noža temeljito zgnječite. Pomiješajte mljeveni češnjak, peršin i maslac. Miješajte vilicom kako biste dobili kompaktnu smjesu začinjenog maslaca.

Pilećim prsima na dasci za rezanje zarežite sredinu, ali pazite da ne prerežete do kraja. Otvorite prsa poput leptirovih krila, stavite ih između dva lista prozirne folije i ravnom stranom bata za meso istucite od središta prema rubovima. Meso treba biti debljine otprilike 1,5 cm, ali ne pretanko. Pazite da ne udarate prejako kako ne biste potrgali meso. Ponovite postupak s preostalim pilećim prsima te ih začinite solju i paprom s obje strane.

Pripremite tri odvojene posude: jednu s razmućenim jajima, drugu s brašnom i treću s krušnim mrvicama. U brašno dodajte razmrvljenu kokošju kocku i promiješajte.

Stavite pileća prsa na komad plastične folije i na sredinu stavite žlicu začinjenog maslaca. Omotajte piletinu čvrsto u nekoliko slojeva folije, uvlačeći bočne strane dok rolate kako biste dobili uski smotuljak. Ponovite s ostalim prsima. Stavite zamotanu piletinu u hladnjak na 50 do 60 minuta.

Izvadite piletinu iz hladnjaka i pažljivo je odmotajte. Ohlađena prsa prvo uvaljajte u začinjeno brašno, zatim dobro umočite u jaje i na kraju prekrijte krušnim mrvicama. Ponovite postupak umakanja u jaja i krušne mrvice još jednom kako biste osigurali dvostruki sloj koji će spriječiti istjecanje maslaca tijekom pečenja.

U dubljoj tavi zagrijte sloj ulja debljine oko 2 cm i pažljivo dodajte piletinu. Pecite 10 minuta sa svake strane do zlatno smeđe boje. Izvadite iz ulja i ocijedite na kuhinjskom papiru.

Poslužite odmah, ukrašeno kriškama limuna i posuto svježim peršinom.

Pogledajte originalni recept ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.