MANEŠTRA je tradicionalno jelo istarske i dalmatinske kuhinje, a srodna je talijanskoj minestrone juhi. Tako je i došlo do njenog naziva, a talijanska riječ minestra znači juha ili varivo. Ako bismo išli dublje u njezino porijeklo, došli bismo sve do Rimskog Carstva u kojemu su bila popularna jednostavna i zasitna variva.
U antičkom Rimu siromašniji slojevi društva jeli su guste juhe i variva od mahunarki, žitarica i sezonskog povrća, često začinjene maslinovim uljem, češnjakom i lovorom. Poznato rimsko jelo puls - kaša od ječma ili pira, može se smatrati jednim od preteča maneštre. Osim toga, Rimljani su širili svoje prehrambene navike po cijelom Carstvu, uključujući i Istru, koja je tada bila dio rimske provincije.
Istrijani su s vremenom prilagodili ovo jelo svojim namirnicama i ukusima, a dodavanje graha i kukuruza pokazuje da se maneštra razvijala kroz stoljeća (ove su namirnice stigle u Europu nakon otkrića Amerike). Također, u Istri su se razvile različite verzije maneštre, poput maneštre od bobića (kukuruza) ili od slanca (slanutka).
Maneštra je pravi izbor kada poželimo zdravo i bogato jelo na žlicu, koje je gotovo u kratkom vremenu. Evo recepta za jednu brzinsku, koju često radimo.
Potrebni sastojci
Pripremite:
- ulje
- brašno
- luk
- koncentrat rajčice
- krumpir
- mrkva
- grah
- kukuruz
- crvena paprika
- sol, papar
- voda
Kako se priprema
Napravite zapršku i popržite luk, pa dodajte koncentrat rajčice i crvenu papriku te vodu. Ubacite krumpir izrezan na kockice, mrkvu, kukuruz i grah. Začinite i kuhajte dok povrće ne omekša.
Detaljan recept sa svim mjerama je ovdje.