Piletina, gljive, vrhnje za kuhanje? Nijednom od toga nije mjesto u ovom slavnom jelu

Foto: Unsplash

TJESTENINA u Alfredo umaku popularno je jelo talijanske kuhinje, a nastalo je u Rimu 1914. godine kada je jedan Talijan imena Alfredo, vlasnik jednog restorana, prvi put pripremio ovaj umak, kaže legenda. Zbog njegove jednostavnosti, ovo se jelo često priprema ne samo u Europi već i diljem svijeta, no mnogi ga rade na krivi način.

Alfredo tjestenina toliko je popularna, posebno u Americi, da postoje i gotovi, kupovni Alfredo umaci u staklenkama, a u gotovo svakom receptu koji se može pronaći na internetu vidi se da ljudi u ovaj umak stavljaju svašta - od piletine i špinata do češnjaka, vrhnja za kuhanje i mnogih drugih sastojaka.

No u kremastu Alfredo tjesteninu uopće ne ide vrhnje i originalni recept zapravo je puno jednostavniji, s tek nekoliko sastojaka koje sigurno imate kod kuće. Tajna kremoznosti je upravo u parmezanu, koji se dodaje u obilnim količinama, a mi smo saznali kako se radi pravi Alfredo umak, na talijanski način.

Što sve ide u originalni Alfredo umak?

Talijan koji stoji iza TikTok profila Cucina Con Ruben pokazao je kako napraviti pravu tjesteninu Alfredo, a započeo je tako da je napravio domaće fettuccine od 100 g griza, 100 g brašna tipa 00 i dva jajeta. To je umijesio, a tijesto je provukao kroz mašinu za izradu tjestenine. Tijesto je nekoliko puta preklopio, a zatim narezao u oblik fettuccina.

Nakon što je napravio tjesteninu stiglo je vrijeme za Alfredo umak, a evo što vam je sve za njega potrebno. Trebat će vam otprilike 70 g maslaca koji ćete otopiti na tavici i u to ćete dodati malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja, malo papra i malo vode. A ako umaku želite dodati malo svježine, slobodno dodate malo naribane korice limuna, iako to nije dio originalnog recepta.

@cucinaconruben Pasta alfredo 🇬🇧 #chefruben #ruben #italianfood #pasta #pastaalfredo #alfredo #scorzadilimone #learnontiktok #imparacontiktok #foryou #perte ♬ suono originale - Cucina Con Ruben

"To je to! Nemojte stavljati piletinu, nemojte stavljati češnjak, nemojte stavljati špinat. Jednostavno je", poručuje Talijan u svom videu koji je prikupio više od 1.5 milijuna lajkova.

Sljedeći, možda najvažniji dio Alfredo umaka, jest naribani parmezan, a nakon što naribate parmezan, fettuccine stavite u kipuću vodu i kuhajte ih 40 sekundi. Tjesteninu zatim stavite u tavicu s maslacem, promiješate i ugasite vatru, a zatim dodate i veliku količinu parmezana. Sve dobro promiješajte i dobili ste pravu tjesteninu Alfredo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.