Pet trikova uz koje ćete svaki put napraviti najfiniji i najkremastiji pire krumpir

Foto: Shutterstock

PIRE KRUMPIR jedan je od najpopularnijih priloga na ovim prostorima. Jede se uz sve - uz sarmu, punjene paprike, ćufte, faširance, gulaše - i jednostavno nam nikada ne može dosaditi. 

Najviše ga volimo jesti uz ova, ali i mnoga druga zimska jela, pa je sada idealno vrijeme za prisjetiti se nekih trikova uz koje će pire svaki put ispasti savršeno. Ako i vi obožavate ovaj prilog i često ga radite, evo nekoliko savjeta kako svaki put napraviti najfiniji i najkremastiji pire krumpir.

Obratite pažnju na vrstu krumpira

Za pire krumpir najbolji je "brašnasti" krumpir s visokim udjelom škroba jer se takav krumpir posebno dobro razgrađuje tijekom procesa kuhanja na mrvičaste komadiće koji kasnije pomažu pire krumpiru da dobije tu pahuljastu konzistenciju. 

Nemojte ga narezati na sitno

Ako prije kuhanja krumpir narežete na sitno, mogao bi upiti previše vode i samim time izgubiti na okusu. Veće krumpire najbolje je prepoloviti ili narezati na četvrtine i malo dulje ih kuhati. A ako krumpir ogulite tek nakon kuhanja, pire će biti još ukusniji.

Započnite hladnom vodom

Ako krumpir stavite u kipuću vodu, neće se ravnomjerno skuhati pa se izvana možda raspadne i bude mekan, ali iznutra će i dalje biti tvrd. Zato ga stavite u lonac s hladnom vodom i zagrijte ga na vatri srednje jačine kako bi se ravnomjerno skuhao.

Nikako ga nemojte blendati

Mnogi će pretpostaviti da je najbrži način pripreme pire krumpira taj da kuhane krumpire jednostavno stave u blender - pogrešno. Naime, ako se hrana koja je vrlo škrobna, poput krumpira, previše obradi, molekule škroba se uništavaju i ono što ostaje je ljepljiva pasta. Dakle, zaboravite na blender i upotrijebite snagu svojih ruku kako biste dobili najkremastiji pire.

Nemojte koristiti hladno mlijeko

Nikako nemojte dodati hladno mlijeko u pire - mlijeko treba biti barem sobne temperature ili zagrijano prije nego što ga dodate u krumpir. To omogućuje krumpiru da lakše upije mlijeko, a samim time i da pire bude kremastiji. Ako se smjesa prebrzo ohladi od hladnog mlijeka, može postati vrlo ljepljiva.

Sada kada sve znate, konačno možete napraviti najsavršeniji pire krumpir, a u nastavku donosimo i nekoliko ideja za ukusna jela s pire krumpirom.

Pire krumpir prema receptu Joëla Robuchona

Pire krumpir s pečenim češnjakom

Faširanci s pire krumpirom

Faschierter Braten

Ćufte s pire krumpirom

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.