U TEORIJI, čobanac je jednostavno jelo: puno luka, meso na kockice, crvena paprika, malo vina i dosta strpljenja. U praksi, napraviti dobar čobanac prava je mala umjetnost. Ako nemate dovoljno vremena, ako krenete štedjeti na začinima ili koristite pogrešnu vrstu mesa - dobit ćete nešto drugo, ali neće biti onaj pravi slavonski čobanac.
U Slavoniji se čobanac ne kuha na brzinu. To je društveno jelo, za veće ekipe, najčešće se radi vani u kotliću i kuha satima. Recepti se razlikuju od sela do sela, od kuće do kuće, a rasprave o tome treba li dodati lovor, koliko ljutine staviti i treba li meso biti miješano - traju godinama. I svi su uvjereni da baš njihov čobanac "nema konkurenciju".
Pravi čobanac mora imati slojeviti, duboki okus - ne smije biti ni preslan ni preljut, ali mora grijati i ostati u pamćenju. Najčešće se koristi miješano meso: govedina, svinjetina, ponekad i divljač, ali i kvalitetna domaća kobasica. Dobar čobanac nikad nije gust kao gulaš, ali nije ni rijedak - treba imati pravu ravnotežu.
Najveća pogreška koju ljudi rade? Žurba. Ako ga kuhate manje od tri sata, nije čobanac - to je samo začinjeni paprikaš.
Evo što će vam sve trebati:
Meso narežite na kockice i posolite. U većoj, dubljoj posudi zagrijte malo ulja ili masti pa popržite nasjeckani luk dok ne postane staklast. Dodajte sitno nasjeckani češnjak i papriku, kratko pržite.
Dodajte meso i pržite dok se lagano ne zapeče sa svih strana. Ubacite papriku u prahu, kratko promiješajte da pusti aromu, pazeći da ne zagori. Dodajte nasjeckane rajčice ili koncentrat i lovorov list. Prelijte vinom ako koristite.
Zalijte vodom ili temeljcem toliko da prekrije meso. Kuhajte na laganoj vatri oko sat i pol do dva sata, dok meso ne omekša, povremeno dolijevajući vodu po potrebi. Na kraju začinite po ukusu solju, paprom i ljutom paprikom ako želite pikantniji čobanac. Poslužite uz domaći kruh, ajvar ili kiseli kupus.
Detaljan recept nalazi se ovdje.