Ovo jelo je u Slavoniji kao pizza u Italiji - i rijetko tko ga zna dobro napraviti

Foto: Ivica Galovic/Dusko Mirkovic/PIXSELL

U TEORIJI, čobanac je jednostavno jelo: puno luka, meso na kockice, crvena paprika, malo vina i dosta strpljenja. U praksi, napraviti dobar čobanac prava je mala umjetnost. Ako nemate dovoljno vremena, ako krenete štedjeti na začinima ili koristite pogrešnu vrstu mesa - dobit ćete nešto drugo, ali neće biti onaj pravi slavonski čobanac.

U Slavoniji se čobanac ne kuha na brzinu. To je društveno jelo, za veće ekipe, najčešće se radi vani u kotliću i kuha satima. Recepti se razlikuju od sela do sela, od kuće do kuće, a rasprave o tome treba li dodati lovor, koliko ljutine staviti i treba li meso biti miješano - traju godinama. I svi su uvjereni da baš njihov čobanac "nema konkurenciju".

Najveća tajna je u vremenu

Pravi čobanac mora imati slojeviti, duboki okus - ne smije biti ni preslan ni preljut, ali mora grijati i ostati u pamćenju. Najčešće se koristi miješano meso: govedina, svinjetina, ponekad i divljač, ali i kvalitetna domaća kobasica. Dobar čobanac nikad nije gust kao gulaš, ali nije ni rijedak - treba imati pravu ravnotežu.

Najveća pogreška koju ljudi rade? Žurba. Ako ga kuhate manje od tri sata, nije čobanac - to je samo začinjeni paprikaš.

>> Slavonski čobanac

Potrebni sastojci

Evo što će vam sve trebati:

  • miješano meso (najčešće junetina, svinjetina i malo dimljene slanine ili kobasice)
  • luk
  • češnjak
  • paprike (po želji i ljute i slatke)
  • rajčice ili koncentrat rajčice
  • slatka paprika u prahu
  • ljuta paprika (po želji)
  • lovor
  • crno vino (opcionalno)
  • sol i papar
  • voda ili temeljac
  • ulje ili mast za prženje

Kako se priprema

Meso narežite na kockice i posolite. U većoj, dubljoj posudi zagrijte malo ulja ili masti pa popržite nasjeckani luk dok ne postane staklast. Dodajte sitno nasjeckani češnjak i papriku, kratko pržite.

Dodajte meso i pržite dok se lagano ne zapeče sa svih strana. Ubacite papriku u prahu, kratko promiješajte da pusti aromu, pazeći da ne zagori. Dodajte nasjeckane rajčice ili koncentrat i lovorov list. Prelijte vinom ako koristite.

Zalijte vodom ili temeljcem toliko da prekrije meso. Kuhajte na laganoj vatri oko sat i pol do dva sata, dok meso ne omekša, povremeno dolijevajući vodu po potrebi. Na kraju začinite po ukusu solju, paprom i ljutom paprikom ako želite pikantniji čobanac. Poslužite uz domaći kruh, ajvar ili kiseli kupus.

Detaljan recept nalazi se ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.