Ovi kolači obilježili su naša djetinjstva i bez njih nema nijednog blagdana

Foto: Shutterstock

Makovnjača i orahnjača, u nekim dijelovima Hrvatske poznata i kao orehnjača, godinama su omiljeni kolači u obiteljima čiji se recepti prenose s generacije na generaciju. Najčešće se pripremaju za blagdane i nezaobilazni su dio hrvatske gastronomske baštine. Ovi bogati kolači od dizanog tijesta s nadjevom od maka ili oraha desetljećima, pa i stoljećima, krase blagdanske stolove, posebice za Božić i Uskrs, a neki ih rade već za blagdan Svih svetih.

Njihovi korijeni sežu duboko u kuhinju Srednje Europe, gdje su slične slastice popularne u zemljama poput Mađarske (beigli), Poljske (makowiec) i Austrije. Smatra se da su se na našim prostorima udomaćile pod utjecajem Austro-Ugarske Monarhije, postavši simbolom svečanosti i obiteljskog okupljanja.

Recepti za ove tradicionalne savijače brižno se čuvaju i prenose s koljena na koljeno, a svaka obitelj često ima svoju malu tajnu za savršeno tijesto ili najsočniji nadjev. Iako su osnovni sastojci jednostavni - brašno, kvasac, mlijeko, šećer te orasi ili mak - upravo u omjerima i malim dodacima poput ruma, meda, grožđica ili naribane limunove korice leži čarolija.

Bogatstvo nadjeva u prošlosti je simboliziralo obilje i plodnost, a miris svježe pečenih štruca i danas je sinonim za toplinu doma i blagdansku atmosferu. Ovaj je kolač klasik s razlogom, a u nastavku vam donosimo provjereni recept.

Potrebni sastojci

Za ovaj će vam kolač trebati sljedeći sastojci:

  • glatko brašno
  • svježi kvasac
  • šećer
  • mlijeko
  • ulje
  • naribana korica limuna
  • vanilin šećer
  • jaja
  • sol.

Za nadjev od oraha dodatno će vam trebati mljeveni orasi, šećer, mlijeko i limunov sok, a za nadjev od maka mljeveni mak, šećer, griz i mlijeko.

Priprema

Sjedinite šećer, 200 g brašna, izmrvljeni kvasac i mlijeko. Ostavite 10 do 15 minuta da smjesa proradi i malo naraste. Nakon što je smjesa odstajala, dodajte joj ulje, koricu limuna, žumanjke i vanilin šećer. Dobro izmiješajte. U posebnoj posudi pomiješajte preostalo brašno i sol. Postupno dodajte brašno tekućoj smjesi i umijesite tijesto. Trebalo bi ostati malo ljepljivo kako se pri pečenju ne bi previše osušilo i popucalo.

Tijesto oblikujte u kuglu, prekrijte čistom krpom i ostavite pola sata da naraste. Nakon pola sata, tijesto kratko premijesite i ostavite još sat vremena da odmori i udvostruči volumen. Za to vrijeme pripremite nadjeve.

Za nadjev od oraha, mljevene orahe sjedinite s limunovim sokom i šećerom, izmiješajte pa prelijte kipućim mlijekom. Za nadjev od maka, mljeveni mak sjedinite s grizom i šećerom, izmiješajte pa prelijte kipućim mlijekom. Oba nadjeva ostavite 15 do 20 minuta da se ohlade.

Dignuto tijesto premijesite i razdijelite na četiri jednaka dijela. Svaki dio razvaljajte u pravokutnik dimenzija otprilike 35 x 30 cm. Dva dijela tijesta nadjenite polovicom pripremljenog nadjeva od oraha, a preostala dva tijesta polovicom nadjeva od maka. Pazite da uz rubove ostavite malo praznog prostora. Pažljivo zarolajte štruce, prekrijte ih krpom i ostavite još pola sata da narastu.

Nadošle štruce stavite u hladnu pećnicu, a zatim je uključite na 175 °C. Pecite 30 do 35 minuta. Nakon toga ih prekrijte papirom za pečenje i nastavite peći na istoj temperaturi još 20 minuta. Vruće makovnjače i orahnjače premažite rastopljenim maslacem. Ostavite da se potpuno ohlade, a prije posluživanja ih pospite šećerom u prahu.

Cijeli recept s točnim mjerama pogledajte ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.