OSIM raznih klasika, u grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? mogu se pronaći i razni drugi recepti, a nama je za oko zapeo ovaj za sirovu tortu s mangom i borovnicom.
"Sirova, veganska torta bez dodanog šećera, puna proteina i zdravih masti iz orašastih plodova i kokosovog mlijeka, a borovnice i mango joj daju svježinu i lakoću. Torta je lagana, vrlo osvježavajuća, kremasta i punog okusa. Odlična je alternativa za osobe koje imaju alergije i intoleranciju na određene namirnice, poput mliječnih proizvoda i glutena, ili se jednostavno žele hraniti zdravije", objašnjava naša čitateljica Sandra Matijašević.
Recept je za kalup promjera 20 cm, napominje.
Podloga:
- 170 g badema
- 70 g zobenih pahuljica (gluten free)
- 100 g svježih datulja
- 50 ml vode
Bademe, zobene i datulje usitniti u multipraktiku, dodati malo vode, promiješati i utisnuti u kalup.
Krema od manga:
- 150 g indijskih oraščića prethodno namočenih u vodi
- 200 ml kokosovog mlijeka iz konzerve
- 200 g svježeg manga
- 60 ml javorovog sirupa
- pola žličice psylliuma u prahu
- pola žličice kurkume u prahu
- sok pola limuna
- 2 žlice rastopljenog ekstra djevičanskog kokosovog ulja
- 20 g sušenog manga
Sve sastojke izblendati u blenderu i uliti u kalup. Tortu saviti u zamrzivač da se krema stisne.
Krema od borovnica:
- 150 g indijskih oraščića prethodno namočenih u vodi
- 200 ml kokosovog mlijeka iz konzerve
- 200 g svježih borovnica
- 60 ml javorovog sirupa
- pola žličice psylliuma u prahu
- 1 žličica pitaye u prahu i 1 žličica plave spiruline u prahu (stavila sam zbog boje, ne utječe na okus)
- sok pola limuna
- 2 žlice rastopljenog ek. dj. kokosovog ulja
Sve sastojke izblendati u blenderu i preliti preko kreme od manga. Tortu saviti u zamrzivač da se krema stisne. Prije konzumacije tortu prebaciti u hladnjak.