Ovako se makovnjača pripremala prije 110 godina, našli smo recept u staroj kuharici

Ilustracija: Shutterstock

SLASTICE s makom među našom su publikom jako popularne. Bilo da se radi o sočnoj štrudli s dodatkom višanja, prhkoj piti, rezancima s makom, međimurskoj gibanici, sočnim mak kockama ili babki s makom, reakcije su uvijek pozitivne i more ih je. No ni tradicionalna dizana makovnjača nikad ne prođe neopaženo, a upravo smo za jednu takvu pronašli recept listajući jednu staru kuharicu staru 110 godina.

"2 cijela jaja, 4 dkg rastopljenog kvasca i 60 dkg brašna te malo mlakog mlijeka izlupati u tijesto i ostaviti na toplom. Kad naraste, tanko razvaljati, nadjenuti: kuhati 1/4 kg mljevenog maka, šećer, cimet, klinčiće, koricu limuna i mlijeko da nastane kaša. Premazati tijesto, posipati grožđicama, zaviti i ostaviti da naraste. Premazati jajetom i peći na dobroj vatri", stoji u šturom receptu.

Gotovo identično kako je pečemo i danas

Što se sastojaka tiče, jedini malo neobičan koji se danas ne koristi toliko često je klinčić, no svi ostali i dalje su ključni sastojci koji tvore ovaj obožavani slatki kruh punjen makom. Tražite li provjereni recept za makovnjaču, možete ga pronaći ovdje, a ako ste ljubitelji mini verzija, ovaj recept je odličan, nas nikad nije razočarao.

Ne želite makovnjaču, ali jede vam se nešto slatko s makom? Na ovom linku su odlični recepti za kolače u kojima glavnu ulogu igra upravo mak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.