Švicarska je još jednom potvrdila svoju dominaciju u svijetu sireva. U konkurenciji od rekordnih 5.244 sira iz cijelog svijeta, titulu najboljeg na natjecanju World Cheese Awards 2025. odnio je Gruyère AOP Vorderfultigen Spezial, dozrijevan 18 mjeseci. Ovo prestižno natjecanje održano je 13. studenog u švicarskom Bernu, piše Food & Wine.
Proces ocjenjivanja tisuća sireva iznimno je rigorozan. Guild of Fine Food iz Ujedinjenog Kraljevstva okupio je 265 stručnjaka - od afinera i profesionalnih kušača do trgovaca i novinara. Radeći u timovima, naslijepo su kušali i ocjenjivali sireve prema izgledu, aromi, teksturi te, najvažnije, okusu i osjećaju u ustima.
Patrick McGuigan, stručnjak za sireve i jedan od voditelja ceremonije, istaknuo je kako je ovo prvi put u 37-godišnjoj povijesti natjecanja da je prijavljeno više od 5.000 sireva.
Sirevi se ocjenjuju brončanim, srebrnim, zlatnim i Super Gold oznakama. Najboljih 110 sireva s oznakom Super Gold ulazi u finale, gdje ih kuša 14-člani Super žiri sastavljen od vrhunskih svjetskih stručnjaka. Svaki član žirija odabire svog favorita i argumentira zašto bi baš taj sir trebao postati prvak. Pobjednik se određuje na temelju konačnih ocjena svih 14 sudaca.
Ovogodišnji šampion, Gruyère AOP Vorderfultigen Spezial, sir je od sirovog kravljeg mlijeka koji proizvodi Piuz Hitz iz sirane Bergkäserei Vorderfultigen u podnožju Alpa. Sir se suho soli i potom dozrijeva na daskama od sirove smreke, što mu daje kompleksan umami okus, prožet slanim kristalima tirozina.
Perry Wakeman, jedan od sudaca, opisao ga je kao sir s poznatim "juhastim i mesnatim" notama te prekrasnom kamenitom teksturom. "Ova vrsta sira je ono što ljude privlači siru", naglasio je Wakeman. "Ogroman je. Ostvaruje utjecaj. Svatko tko ga jede... jednostavno se uzbudi zbog njega i želi još."
Uspjeh Gruyèrea nije iznenađenje, s obzirom na stroge standarde kvalitete koje propisuje oznaka izvornosti (AOP). Sličan sir osvojio je istu titulu 2022. godine, a Le Gruyère AOP Vieux proglašen je pobjednikom na ovogodišnjem natjecanju Mondial du Fromage.
Pobjednički sirar, Hitz, izjavio je kako je ova titula čast za predanost koju proizvodnja sira zahtijeva, sedam dana u tjednu, 365 dana u godini. "To je čast za svo vrijeme koje sir provede s nama, oko 20 mjeseci", rekao je Hitz, dodavši kako se raduje pozitivnom utjecaju nagrade na poslovanje. Zanimljivo je da je ista sirana imala još jedan sir u finalu - svoj Gantrisch Bergkäse.
Među 14 najboljih sireva svijeta našao se i jedan predstavnik iz SAD-a. Stockinghall, cheddar omotan u platno iz njujorške sirane Murray’s Cheese, osvojio je peto mjesto. Ovaj sir od pasteriziranog kravljeg mlijeka dozrijeva 12 mjeseci u posebnim špiljama.
Član Super žirija Svein Erik Backlund opisao je Stockinghall kao "savršen". "Prije svega, miris ima slatkoću", objasnio je. "Sir je zaista dobro uravnotežen, sa slanošću koja je prilično ugodna", dodao je, hvaleći njegovu kremastu teksturu i dug, "juhast" okus.
"Oduševljeni smo što nastavljamo izazivati međunarodne percepcije o kvaliteti američkog zanatskog sira s našim ukusnim i iznimnim Stockinghallom", izjavio je Josh Windsor, pomoćni direktor u Murray’su. Na svojoj web stranici opisuju ga kao sir kompleksnih okusa slanine, kiselog vrhnja i s "iznenađujućom notom ananasa".
Sjedinjene Države imale su i svog predstavnika u Super žiriju, Joeyja Wellsa iz Whole Foods Marketa, a američka prodavačica sira Hanna Lee dobila je nagradu za mladu nadu godine, što je ohrabrujući znak za budućnost američkog sirarstva.
Uz pobjednički Gruyère, u velikom finalu našli su se sirevi iz cijelog svijeta. Drugo mjesto pripalo je francuskom Crémeux des Aldudes aux fleurs – Etxaldia, a treće švicarskom Appenzeller® Edel-Würzig. Među 14 najboljih uvršteni su i Gantrisch Bergkäse (Švicarska), Stockinghall (SAD), Königs-Chäs Rezent (Švicarska), Ossau-Iraty AOP (Francuska), Aged Rutland Red (Ujedinjeno Kraljevstvo), Hechizo (Španjolska), Montana Intenso (Nizozemska), Sparkenhoe Red Leicester (Ujedinjeno Kraljevstvo), Pave Cobble (Ujedinjeno Kraljevstvo), Yozawa Yagi (Japan) i Eniquem Maly princ (Slovačka).