Ova se dalmatinska torta pravi stoljećima, a pripremila ju je i Petra Jelenić

Foto: Slatka kuharica

U NOVOJ epizodi kulinarske emisije Slatka kuharica, Petra Jelenić zaputila se u Pitve na otoku Hvaru, gdje je uz pomoć Anči Marinov pripremala pitovsku tortu. 

Torta je, inače, pravi izbor za sve ljubitelje tradicije i rustikalnih slastica. Bez slojeva i krema, izrazito je ukusna i izdašna, a najčešće se poslužuje tijekom obiteljskih okupljanja ili blagdana na Hvaru. Inače, vjeruje se da torta potječe iz davnijih stoljeća, kada su se u tradicionalnoj dalmatinskoj kuhinji počele razvijati slastice temeljene na lokalnim, dostupnim sastojcima poput smokava, badema, oraha i prošeka. U emisiji su rekli da je na otoku Hvaru samo jedna torta - ona pitovska. 

Recepti za ovakve torte obično su prenošeni usmenom predajom s generacije na generaciju, a danas je ona i zaštićena kao nematerijalna kulturna baština. Evo i recepta s Hvara. 

Potrebni sastojci

Za jedan kalup promjera 28 centimetara bit će vam potrebno: 

  • jaja
  • šećer za žumanjke, šećer za bjelanjke
  • sol
  • vanilin šećer
  • mljeveni bademi
  • korica naranče
  • liker od ruže ili ekstrakt
  • mljeveni bademi za ukras

Kako se priprema

Pripremite kalup za tortu - obložite ga papirom za pečenje. Pećnicu zagrijte na 150°C. Torta se peče na laganoj temperaturi bez ventilatora. Krenite pripremati smjesu: Miksajte žumanjke, pa bjelanjke sa šećerom. Žumanjke dodajte bjelanjcima, uz koricu naranče i liker od ruže. Miješajte, pa dodajte i mljevene bademe. Smjesu stavite u kalup i pecite. Nakon pečenja ohladite tortu, premažite likerom od ruže i posipajte mljevenim bademima.

Cijeli recept s točnim mjerama pogledajte ovdje i pripremite ovu raskošnu, a jednostavnu hvarsku tortu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.