U NOVOJ epizodi kulinarske emisije Slatka kuharica, Petra Jelenić zaputila se u Pitve na otoku Hvaru, gdje je uz pomoć Anči Marinov pripremala pitovsku tortu.
Torta je, inače, pravi izbor za sve ljubitelje tradicije i rustikalnih slastica. Bez slojeva i krema, izrazito je ukusna i izdašna, a najčešće se poslužuje tijekom obiteljskih okupljanja ili blagdana na Hvaru. Inače, vjeruje se da torta potječe iz davnijih stoljeća, kada su se u tradicionalnoj dalmatinskoj kuhinji počele razvijati slastice temeljene na lokalnim, dostupnim sastojcima poput smokava, badema, oraha i prošeka. U emisiji su rekli da je na otoku Hvaru samo jedna torta - ona pitovska.
Recepti za ovakve torte obično su prenošeni usmenom predajom s generacije na generaciju, a danas je ona i zaštićena kao nematerijalna kulturna baština. Evo i recepta s Hvara.
Potrebni sastojci
Za jedan kalup promjera 28 centimetara bit će vam potrebno:
- jaja
- šećer za žumanjke, šećer za bjelanjke
- sol
- vanilin šećer
- mljeveni bademi
- korica naranče
- liker od ruže ili ekstrakt
- mljeveni bademi za ukras
Kako se priprema
Pripremite kalup za tortu - obložite ga papirom za pečenje. Pećnicu zagrijte na 150°C. Torta se peče na laganoj temperaturi bez ventilatora. Krenite pripremati smjesu: Miksajte žumanjke, pa bjelanjke sa šećerom. Žumanjke dodajte bjelanjcima, uz koricu naranče i liker od ruže. Miješajte, pa dodajte i mljevene bademe. Smjesu stavite u kalup i pecite. Nakon pečenja ohladite tortu, premažite likerom od ruže i posipajte mljevenim bademima.
Cijeli recept s točnim mjerama pogledajte ovdje i pripremite ovu raskošnu, a jednostavnu hvarsku tortu.