Nevjerojatan uspjeh brenda iz Čepina, proizveden je milijunti slavonski pršut

Foto: Press

Mesnoj industriji DOBRO i Žito grupi studeni 2025. ostat će zapamćen kao mjesec u kojem je proizveden milijunti komad DOBRO pršuta - simbol razvoja koji je prije devet godina zvučao gotovo nezamislivo: pršut iz Slavonije.

Prvi svinjski butovi u pogon u Čepinu kod Osijeka ušli su u travnju 2016., njih svega 216. Do ožujka 2022. brojka je narasla na pola milijuna komada pršuta, a sada je dosegnut i povijesni milijunti.

"Od prvog punjenja pa do 500.000 komada prošlo je šest godina. Sljedećih 500.000 komada proizveli smo u dvostruko kraćem razdoblju, u samo tri godine. Milijunti DOBRO pršut za nas je više od brojke - potvrda je to da se trud, znanje i ljubav prema onome što radimo prepoznaju", istaknula je Ana Kuzmanović, izvršna direktorica sektora mesne industrije.

Koriste meso slavonske svinje uzgojene na njihovim farmama

U Žito grupi naglašavaju da se kvaliteta temelji na vlastitoj vertikalnoj proizvodnji - od uzgoja žitarica do praćenja genetike svakog tovljenika. Upravo ta sljedivost omogućuje kontrolu i ujednačenost sirovine.

"Naša tajna leži u jednostavnosti - koristimo samo meso slavonske svinje uzgojene na našim farmama i čistu jadransku sol, bez aditiva i dimljenja", dodaje Kuzmanović.

Proces proizvodnje tradicionalno traje dugo, a u modernoj čepinskoj pršutani vjerno se simuliraju tri godišnja doba - jesen, zima i proljeće. Svinjski but tako najprije provede desetak dana u "Slavoniji", zatim sto dana na "Velebitu", odvojen tek jednim vratima.

Period zrenja traje barem 400 dana, premium i do 18 mjeseci

"Cjelokupni period zrenja traje najmanje 400 dana. Premium linija zrije i do 18 mjeseci, što je ključno za razvoj složenijih aroma i nježne, topive teksture", pojašnjava Mensud Lepić, voditelj pogona za proizvodnju pršuta.

DOBRO danas proizvodi pršute, trajne salame i druge trajne mesne proizvode u četiri visokotehnološka pogona u kojima radi i 12 robota. Godišnji kapacitet iznosi 168.000 komada pršuta, 1.400 tona salama te 1.250 tona ostalih trajnih proizvoda.

Prema Nielsenovom istraživanju iz 2024. godine, DOBRO je vodeći brend u kategoriji narezaka pršuta na hrvatskom tržištu. Mesna industrija DOBRO ove je godine dodatno modernizirala proizvodnju novom linijom za narezivanje i pakiranje, vrijednom 1.75 milijuna eura, koja uključuje i potpuno automatiziranu robotsku liniju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.