Lovac na pizze u zagrebačkoj Veži: Tanko i prhko tijesto, top nadjevi i ogromne pizze

Foto: Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze. Zbog svega toga utvaramo si da je Dragan stručnjak za ovu temu i danas vas vodi u zagrebačku Vežu.

PIZZERIA VEŽA jedna je od nekoliko zagrebačkih pizzerija koje su se dosta dugo nalazile na mojoj listi želja. Posljednjih sam mjeseci nekoliko puta dolazio u Zagreb, ali sam igrom prilika umjesto u Veži svaki put završio u nekoj drugoj pizzeriji. Iako sam danas napokon uspio posjetiti Vežu, ovo nije bio moj prvi susret s njezinom pizzom.

Prije nekoliko sam mjeseci sudjelovao u Indexovom istraživanju zagrebačkih pizzerija u kojem smo ocjenjivali pizze iz dostave. Isprobavali smo pizze naručene dostavom, ali nismo znali iz koje su pizzerije. Nakon što bismo dali ocjene i napisali kratki osvrt, doznali bismo o kojoj se pizzeriji radilo.

Tada sam kao najbolje doživio pizze iz pizzerija Park i Veža. To mi je uz nekoliko preporuka koje sam dobio u međuvremenu bio dodatni motiv da posjetim Vežu i njezinu pizzu isprobam u samoj pizzeriji.

Pizzeria kod Kvatrića

Veža se nalazi u Maksimirskoj ulici u blizini Kvaternikovog trga, a prostor je ne pretjerano velik, ali skladno uređen i ugodne i opuštene atmosfere. Ispred pizzerije je i terasa s desetak stolova. Pizzu smo s obzirom na broj gostiju čekali malo predugo, ali nam se simpatični konobar odmah u startu zbog toga i ispričao.

Možda ću biti subjektivan budući da volim tanko i prhko tijesto, ali meni se pizza kakvu u svojoj ponudi ima Veža itekako svidjela. Tijesto me i izgledom i okusom podsjetilo na tijesto poput onog iz mog omiljenog osječkog Astrogardena. Tanko, prhko, hrskavo i pomalo lomljivo.

Nadjevi su složeni od kvalitetnih sastojaka i puno su jači adut od tijesta. Pizze su ogromne i doslovno vire preko rubova poprilično velikih tanjura, a nazivi su neobični i odnose se na okolne kvartovske ulice. U ponudi su uz klasične crvene pizze izdvojene još riblje i bijele. Isprobali smo Sermageovu, Karasovu i Kuhačevu, dvije crvene i jednu bijelu, i sve su bile fine i ukusne.

Dobre cijene

Ekipa koju sam poveo sa sobom voli klasične pizze, ali su im se i ove tanke i prhke poprilično svidjele. Cijene su pristupačne, a jedini je mali nedostatak šlampavost vezana za cjenike/podmetače koji se nalaze na stolovima, a koji su očito napravljeni u velikoj količini prije uvođenja eura pa su cijene izražene u kunama samo prekrižene te ih u biti i nema.

Ponuda piva je isto solidna, a meni se paleta pivnice Medvedgrad baš fino uklapa u cijelu ovu priču. Naručili smo Crnu kraljicu, crno pivo bogatog i punog okusa koje fino prati sve Vežine pizze.

Ako ste ljubitelj tankih, hrskavih i prhkih tijesta, onda je Veža definitivno dobar izbor za vas, a ja ću je staviti na svoje liste s preporukama odmah uz zagrebačke Duksu, Karijolu i Nu te osječki Astrogarden.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.