Lovac na pizze u novosadskoj Kući Maloj: Totalno drukčija od drugih

Foto: Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na Hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze. Zbog svega toga utvaramo si da je Dragan stručnjak za ovu temu. Evo što kaže o poznatoj novosadskoj pizzeriji.

UZ svaku pizzeriju koju sam posjetio veže me neka zanimljiva priča. Za ovu me veže nekoliko njih. Novi Sad je jedan od gradova koji nam se zavukao pod kožu i u koji često odlazimo tijekom godišnjeg odmora ili slobodnih dana. Novi Sad je grad dobrih restorana. I dobrih pizzerija.

Nakon što smo ondje posjetili desetak pizzerija jedna mi je poznanica javila kako postoji još jedna jako dobra pizzerija u samom centru Novog Sada, ali je pomalo skrivena u jednom malom dvorištu. Bila je potpuno u pravu.

Skrivena na kraju haustora

Kuća Mala uistinu je samozatajno skrivena duboko u dnu haustora u malom dvorištu pa smo je prvi put posjetili tek prilikom našeg petog ili šestog odlaska u Novi Sad.

Možda ne bismo ni tada da nismo dobili spomenutu preporuku. Zavučena i nenametljiva u dnu haustora, u koji se ulazi iz Dunavske ulice, Kuća Mala je lijepo i pomalo neobično uređena pizzerija ugodnog ambijenta i opuštene, domaće atmosfere.

Totalno drukčija

Pizza je poput pizzerije - totalno drukčija od drugih. Tijesto se ne može uvrstiti ni u jednu postojeću kategoriju. Kuća Mala ima vlastitu recepturu, a tijesto je ukusno, dobre teksture i zasitno, ali ne teško poput onih koja vam ostave osjećaj težine u želucu.

Nadjevi su prava bomba!

Sastojci su kvalitetni, a baš kao što se poigrava nazivima pizza, ova se pizzerija vrlo hrabro igra i kombinacijama sastojaka u nadjevima. Izbor pizza je uistinu velik, a cijene pristupačne. Kreću se od 800 do 1000 dinara (7 do 11 eura).

Moja su preporuka pizze neobičnih naziva i jako dobrih nadjeva Švajcarski abažur i Natalijina klupica. U nadjevu Natalijine klupice nalaze se mozzarella, piletina, dimljeni sir, med, suhe šljive, crne masline, šampinjoni i orasi. Neobična, ali savršena kombinacija sastojaka.

Imaju najružniju Mona Lisu

I za kraj ovog osvrta, jedna zanimljivost od nekoliko njih koje me vežu za ovu pizzeriju. Prilikom prvog posjeta došao nam je u ruke francuski gastronomski vodič Srbije za 2022. godinu, u koji je uvrštena i Kuća Mala. A u njemu piše kako se u Kući Maloj nalazi najružnija slika Mona Lise na svijetu. Najružnija slika Mona Lise!? Sliku smo pronašli na jednom zidu i uvjerili se u sve napisano.

Da, Kuća Mala je odlična pizzerija ugodne atmosfere s velikim izborom finih i ukusnih pizza. I, naravno, s najružnijom slikom Mona Lise na svijetu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.