Lovac na pizze: Kako je bilo u Medenoj i malo o omiljenoj pizzi s mortadelom

Foto: Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze. Zbog svega toga utvaramo si da je Dragan stručnjak za ovu temu. Nekidan je posjetio Medenu, pizzeriju u Novom Zagrebu koja je s radom počela pred kraj prošle godine.

IAKO je o ovoj pizzeriji već napisan vrlo pozitivan osvrt, odlučio sam tijekom prvog slobodnog vikenda sjesti u auto, otići u Zagreb i sam se uvjeriti u to. Glavni su mi motivi bili spomenuti pozitivan osvrt na Index Foodu, vrlo visoka ocjena na Googleu i, naravno, moja omiljena pizza s mortadelom i pistacijom.

Top-ljestvice su tu da se mijenjaju

Upravo je Medena dokaz moje tvrdnje kako su top-ljestvice s poretkom najboljih pizzerija poprilično nezahvalne. Od objave moje posljednje top-ljestvice deset najboljih zagrebačkih pizzerija otvorile su se još dvije koje definitivno zaslužuju biti na njoj. Medena je jedna od njih.

Ali prvo malo o pizzi s mortadelom

Iskoristit ću ovaj osvrt za kratku priču o pizzi s mortadelom i pistacijom. Mortadela je salama za koju su vezane mnoge neobične priče, a tijekom povijesti mijenjala je svoj status od kraljice salama koju su jeli oni najbogatiji do jeftine salame za široke narodne mase.

U Italiji je osnovano udruženje koje se brine o kvaliteti izrade, promociji i očuvanju mortadele (Salsamentari), a bolonjska mortadela ima zaštićeno geografsko podrijetlo.

Mortadela je ujedno i salama koju najviše volim, a prvi sam se put s mortadelom na pizzi susreo u beogradskoj pizzeriji Majstor i Margarita. Pitali smo konobaricu koju bi nam pizzu preporučila, a ona je kao iz topa rekla: "Obavezno morate probati našu pizzu s mortadelom."

Pomislio sam da se šali. Mortadela na pizzi? I još u kombinaciji s umakom od pistacije!? Od tog trenutka to je pizza koju obavezno naručujem u svim pizzerijama. Naravno, ako je imaju u ponudi. Neobična kombinacija mortadele i umaka od pistacije nekako mi je postala favorit i definitivno najukusnija bijela pizza.

Mnogi su se moji poznanici i prijatelji poput mene doslovno navukli na tu pizzu. U većini su mi vrhunskih pizzerija mortadelu poslužili iz malih posebnih prozirnih pakovanja u kojima se nalazi pet-šest šnita kvalitetne mortadele. U splitskoj Bokamorri mortadelu poslužuju na posebnom tanjuriću uz pizzu.

Ima je i Medena, a probali smo i još četiri

Upravo me pizza s mortadelom koju sam naručio u Medenoj potaknula na ovu malu digresiju. I to zato što je ovo bila jedna od najboljih pizza s mortadelom koje sam do sada probao. Jednako kvalitetna, fina i ukusna kao one koje poslužuju La Piola Pizza (Bruxelles), Belli di Mamma (Budimpešta) i Majstor i Margarita, pizzerije koje su već godinama na ljestvicama 50 najboljih europskih pizzerija.

Isprobali smo pet različitih pizza u Medenoj i sve su uistinu fine i ukusne. Tijesto je pravo napoletansko, izgledom, teksturom i okusom. Rubovi su fino napuhnuti i prozračni, a sredina tanka i mekana, ali ne premekana i gnjecava.

Nadjevi su kvalitetni, jako dobro složenih sastojaka, a ima ih baš koliko treba. Uz mortadelu s pistacijom, najviše su nas se dojmile A la Turk i Medena, pizza s pršutom, orasima i medom. Cijene nisu nabrijane, primjerene su, a kreću se od 7.30 eura za Margheritu do 12.61 za Tartufo, pizzu s kremom od tartufa.

Drago mi je što je Zagreb dobio još jednu pizzeriju ugodnog ambijenta s gotovo savršenom napoletanskom pizzom u ponudi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.