Kako vi zovete jelo sa slike? Vraća nas u djetinjstvo, a mnogi ga rade za advent

Foto: Maja Gal/Index Recepti: Što ste danas kuhali?

Poderane gaće, langošice ili lepinjice - kako god ih zvali, ova jednostavna, a tako ukusna slastica od prženog dizanog tijesta mnoge vraća u djetinjstvo. Meke, prozračne i neodoljive, idealna su poslastica za hladnije dane, a tradicionalno se pripremaju za vrijeme poklada i adventa. 

Ova slastica pripada krugu jela koja su nastala iz potrebe da se od osnovnih namirnica - brašna, vode, kvasca - napravi nešto zasitno i ukusno. Slične verzije prženog tijesta poznate su diljem središnje i istočne Europe, no u Hrvatskoj su poderane gaće postale nezaobilazan dio poklada, ali i adventa. Napravila ih je naša čitateljica Maja Gal, a u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? podijelila je i recept. Donosimo ga u nastavku.

Potrebni sastojci

Od sastojaka će vam trebati:

  • svježi kvasac
  • toplo mlijeko
  • šećer
  • jaje
  • jogurt
  • sol
  • glatko brašno
  • ulje.

Kako se pripremaju

U manjoj posudi aktivirajte kvasac. U toplo mlijeko dodajte žličicu šećera i malo brašna, razmrvite kvasac i ostavite na toplom mjestu desetak minuta dok se ne zapjeni. U veću zdjelu stavite brašno i sol. U sredini napravite udubinu pa dodajte aktivirani kvasac, jaje, jogurt i ulje. Zamijesite sve sastojke kako biste dobili glatko i mekano tijesto koje se ne lijepi za ruke.

Zdjelu s tijestom prekrijte čistom krpom ili prozirnom folijom i ostavite na toplom mjestu da se diže, otprilike 30 do 60 minuta, odnosno dok ne udvostruči volumen. Dignuto tijesto premijesite na lagano pobrašnjenoj radnoj površini. Razvaljajte ga na debljinu od otprilike pola centimetra. Režite tijesto na pravokutnike ili kvadrate željene veličine. Svaki komad tijesta po sredini zarežite nožem. Oblikovane komade tijesta prekrijte krpom i ostavite da odstoje još tridesetak minuta.

U dubljoj posudi ili loncu dobro zagrijte ulje. Ulje je dovoljno vruće kada se oko drške drvene kuhače koju uronite u njega stvaraju mjehurići. Pažljivo spuštajte poderane gaće u vruće ulje i pržite ih s obje strane do zlatnožute boje. Pečene poderane gaće vadite šupljikavom žlicom i stavljajte na papirnati ubrus kako bi se ocijedio višak masnoće.

Poderane gaće najbolje je poslužiti tople, posute šećerom u prahu. Odlično se slažu i s pekmezom po izboru, kiselim vrhnjem ili čokoladnim namazom za one koji vole slađe, a cijeli recept s točnim mjerama sastojaka pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.