Kako upariti čokoladu i koktele? Probali smo neke odlične kombinacije, a možete i vi

Foto: Index

U ZAGREBAČKOM Express Baru (Petrinjska ul. 4) sinoć smo kušali njihove majstorske koktele i vrhunske Taman čokolade, a tim povodom su Taman Artisan Chocolates i Express Bar i najavili nadolazeće vođene degustacije sparivanja koktela i čokolada koji će se održavati u Express Baru ove zime.

Tijekom vođene degustacije Miksologija: sparivanje koktela i čokolada kušali smo (a možete i vi, o čemu vam pišemo malo niže u tekstu) tri slijeda kombinacija čokolade i koktela čokoladnog trufflea te od samih autora doznali o inspiracijama i procesu razvijanja receptura, kao i korištenim tehnikama prilikom stvaranja njihovih kreacija.

Degustaciju vode barmen Ivan Leko, voditelj i vlasnik Express Bara, te pokretači Taman Artisan Chocolates - Stiv Kahlina, čokolatijer i Sanja Vladović, certificirana kušačica čokolade (IICCT Level 2). Uz ukusna sparivanja, u opuštenoj atmosferi smo imali priliku i naučiti više o umjetnosti izrade koktela i čokolade.

"Jako se veselimo suradnji s Taman Artisan Chocolates jer njihov tim, kao i naš u Express Baru, gaji izrazito autorski pristup razvijanju svojih proizvoda čime se uvelike ističu na domaćoj sceni", rekao nam je sinoć Ivan Leko, voditelj Express Bara.

"Kokteli Express Bara su jedinstveni i složeni, višedimenzionalnih okusa, koji u kombinaciji s našim kompleksnim i bogatim čokoladama i čokoladnim trufflesima rezultiraju višeslojnim organoleptičkim iskustvom", kaže majstor čokolatijer iz Tamana, Stiv Kahlina.

"Koliko god sparivanje koktela i čokolada zvuči zabavno, riječ je o izrazito zahtjevnoj zadaći zbog izazova balansiranja intenziteta okusa, teksture, temperature, sadržaja alkohola, razine slatkoće i osobnih preferencija. Potrebno je vrijeme, eksperimentiranje i dobro razumijevanje koktela i čokolade kako bi se postiglo skladno sparivanje", zaključila je Sanja Vladović, certificirana kušačica čokolade i uvela nas u ovu malu avanturu.

Što smo probali

Degustacija je imala tri slijeda, a poanta je da se čokolada i kokteli, pa na kraju i trufflei, lijepo upare. Krenuli smo s "kockicom" čokolade koju smo pustili da nam se dobro otopi u ustima, a tek onda kušali koktel - važno je da čokoladu ne šokirate hladnim koktelom jer na takve nagle promjene temperature čokolada neće dobro reagirati. Sve završite kremastim truffleom, a naše sinoćnje kombinacije su u nastavku.

Prvi slijed uključivao je tamnu čokoladu (62%) blage voćne arome, aromatiziranu čistim eteričnim uljem slatke naranče i koricom naranče, začinjenu drobljenim zrnima četiri različite vrste papra i listićima timijana. Ova čokolada je 2018. nagrađena s Academy of Chocolate award - Bronze.

Kad smo upili sve okuse, slijedio je prvi koktel imena Margareta, izrađen milkwash postupkom s čokoladnim mlijekom, bogatog tijela s blagom čokoladnom notom, sljubljen s tekilom i citrusnim aromama eteričnih ulja naranče.

Truffle koji je slijedio bio je kremasti Cremino od badema i bijele čokolade prožet koricom naranče i eteričnim uljem naranče koji unosi svježinu i dodaje blagi okus citrusa, ručno uvaljan u tamnu gorku čokoladu i kakao prah intenzivnog okusa kakaa.

Za drugi slijed imali smo priliku kušati mliječnu čokoladu (39%) povećanog udjela kakaa, iznimne kremoznosti, s aromatičnom kombinacijom mediteranskog bilja (komorač, ružmarin, timijan, kadulja) iz organskog uzgoja čijim aromama dominira svježina.

Koktel koji je ekipa iz Express Bara uparila je Maxcal, koktel koji, kako kažu, ne osvaja tehnikom, već odvažnom kombinacijom dimne note mezcala, ljutine đumbira i biljne note kadulje.

Drugi smo slijed završili truffleom Cremino od slatkih badema i bijele čokolade uparenima s organskim kokosom, Bourbon vanilijom, koricom limuna te eteričnim uljem limuna koji osvježavaju i olakšavaju slatkoću Cremina. Centar trufflea je ručno obložen s tri sloja bijele čokolade od kojih je drugi pomiješan s hrskavim ljuskicama kokosa.

Za zadnji, treći slijed, pripremili su nam intenzivnu gorko-slatku čokoladu (60%) u kombinaciji s hrskavim komadićima organski uzgojene kave iz Kolumbije i aromatičnim kardamomom. Čokolada je inspirirana poviješću kave jer je začinjavanje kave kardamomom bio omiljeni način ispijanja kave u vrijeme kad je ona tek postajala popularna u Otomanskom carstvu. Ova čokolada je 2018. nagrađena s Academy of Chocolate award - Bronze.

Iako već kasno za kavu, Expressov Klasik Espresso Martini sjeo je ovdje savršeno. Koktel izrađuju s vrhunskom kavom, konjakom i Madagascar bourbon vanilijom uz napredne tehnike moderne miksologije za maksimalno kremastu teksturu i slađu aromu kave.

I za sam kraj dolazi truffle čiji je centar napravljen od Cremina od lješnjaka i mliječne čokolade s cvijetom soli Solane Nin, pa obložen s tri sloja tamne čokolade od kojih je drugi pomiješan s hrskavim biskvitom. Ovaj truffle je 2019. godine nagrađen s Academy of Chocolate award - Silver.

Vrijeme i mjesto

Bilo da ste iskusni znalac ili jednostavno želite uživati, ne smijete propustiti iduću degustaciju Miksologija: sparivanje koktela i čokolada. Traju po dva sata i održavaju se u Express Baru (Petrinjska ulica 4, Zagreb) u sljedećim terminima:
21.11.2023. u 20 h,
19.12.2023. u 20 h.

Broj ulaznica (cijena jedne je 49 eura) za ove ekskluzivne radionice je ograničen pa se preporučuje rana rezervacija. Radionicu je moguće kupiti i kao poklon-bon, što je zgodan uranjeni božićni poklon za nekoga, ali i za vas same (zašto ne?). Više informacija, uključujući i mogućnost rezervacije, naći ćete ovdje.

Par riječi o Taman čokoladama

Taman Artisan Chocolates domaći je brend ručno rađenih bean to bar i gourmet čokolada te pralina manufakture Malo&Slatko koje se ističu autorskim pristupom, kvalitetom i jedinstvenim kombinacijama okusa koje su osvojile niz međunarodnih priznanja.

Manufakturu Malo&Slatko 2015. godine su pokrenuli Stiv Kahlina, profesionalni čokolatijer, i Sanja Vladović, certificirana kušačica čokolade. Uz proizvodnju vrhunskih bean to bar i gourmet čokolada te pralina, Sanja i Stiv su pokrenuli i niz edukativnih radionica i programa s ciljem podizanja svijesti o kvaliteti čokolade na domaćem tržištu. Više o Taman čokoladama saznajte na linku ispod.

>> Od vrhunskog domaćeg čokolatijera doznali smo sve o čokoladi

Par riječi o Express baru

Express bar otvoren je 2013. godine iz ljubavi prema kavi te je početno bio zamišljen isključivo kao specialty coffee bar. S vremenom je ljubav prema okusima, kuhanju i kemiji odvela vlasnika Ivana Leku i njegovu partnericu farmaceutkinju Marinu Juretić u svijet koktela.

Kava je pritom bila njihov veliki učitelj jer ih je naučila izuzetnoj preciznosti u radu te kompleksnosti okusa, aroma i tijela koje ovaj naizgled jednostavan napitak nudi. Bez formalnog barmenskog obrazovanja, ali s mnogo kreativnosti, radoznalosti i u stalnoj težnji istraživanju i otkrivanju, ovaj mladi par kreira napredne miksološke kreacije minimalističkog izgleda, ali bogatih i iznenađujućih okusa i tekstura.

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.