Ako ste ljubitelj lazanja, ali i palačinki, ovaj recept spaja najbolje od oba svijeta u jedno neodoljivo jelo. Zaboravite na klasičnu tjesteninu, jer ovdje su glavne zvijezde mekane palačinke, složene u bogate slojeve s kremastim nadjevom od špinata i ricotte, sočnom piletinom i umakom od rajčice.
Ovo je jelo koje će oduševiti obitelj i prijatelje, a vegetarijanci piletinu jednostavno mogu zamijeniti gljivama. Mekane palačinke, slojevi špinata, ricotte, umaka od rajčice i piletine čine ove lazanje odličnim obrokom.
Za pripremu ovog jela trebat će vam oko 40 minuta, uz dodatnih 30 minuta za pečenje. Recept je dovoljan za 10 porcija.
1. Zagrijte pećnicu na 160 °C. Za smjesu za palačinke, u veliku zdjelu stavite obje vrste brašna i u sredini napravite udubinu. Dodajte jaja, sol i papar. Lagano mutite pjenjačom i postupno dodajte mlijeko dok ne dobijete glatko tijesto bez grudica.
2. Na tavi ispecite palačinke, jednu po jednu. Trebali biste dobiti oko 10 komada. Ostavite ih sa strane da se ohlade.
3. Za nadjev od špinata, u posebnoj posudi dobro pomiješajte ricotta sir, ocijeđeni špinat, naribani parmezan i jedno jaje. Posolite i popaprite po ukusu.
4. Piletinu narežite na sitne kockice, začinite po želji, uvaljajte u malo brašna i kratko popržite na tavi dok ne dobije lijepu zlatnu boju.
5. Slijedi slaganje lazanja. Na dno okruglog kalupa (poput onog za torte) stavite jednu palačinku. Premažite je slojem mješavine sa špinatom. Preko nje stavite drugu palačinku i nju također premažite nadjevom od špinata. Stavite treću palačinku, a nju premažite trećinom umaka od rajčice, rasporedite dio piletine i pospite naribanom mozzarellom.
6. Ponavljajte postupak slaganja: dvije palačinke s nadjevom od špinata, pa treća s umakom od rajčice, piletinom i sirom, sve dok ne potrošite sastojke. Završite s palačinkom koju ćete obilno premazati ostatkom umaka od rajčice i posuti ostatkom mozzarelle.
7. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 30 minuta. Izvadite iz pećnice, ostavite da se kratko prohladi, a zatim poslužite toplo.
Ovo jelo je vrlo prilagodljivo. Ako imate palačinke od prethodnog dana, slobodno ih iskoristite - umaci i pečenje će ih ponovno omekšati. Isto vrijedi i za piletinu; možete iskoristiti ostatke pečene ili kuhane piletine od ručka. Ricotta sir možete zamijeniti svježim ili krem sirom, a umjesto mozzarelle poslužit će i gauda, edamer ili tilzit. Za vegetarijansku verziju, piletinu zamijenite pirjanim gljivama.