Ljeto je pred vratima, a s njim dolazi i želja za laganim, osvježavajućim i zdravim obrocima. Topli dani nas često tjeraju da potražimo brze i jednostavne recepte koji će nas osvježiti, a istovremeno biti hranjivi. Donosimo vam nekoliko ideja za jela koja će vas oduševiti svojom jednostavnošću i okusom.
Hladna salata od kvinoje s povrćem
Kvinoja je odlična baza za salate jer je bogata proteinima i vlaknima, a uz to je i bezglutenska. Ova salata je savršena za one koji žele brzo pripremiti zdrav obrok.
Sastojci:
- 1 šalica kvinoje
- 2 šalice vode
- 1 krastavac
- 1 paprika
- 1 rajčica
- 1 avokado
- Sok od 1 limuna
- Maslinovo ulje
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
- Kvinoju skuhajte u vodi prema uputama na pakiranju, zatim je ostavite da se ohladi.
- Povrće narežite na sitne komadiće.
- Pomiješajte kvinoju i povrće, dodajte sok od limuna, maslinovo ulje, sol i papar.
- Sve dobro izmiješajte i poslužite hladno.
Smoothie bowl s bobičastim voćem
Smoothie bowl je savršena opcija za doručak ili laganu užinu. Osim što je ukusan, ovaj obrok će vam osigurati potrebne vitamine i antioksidanse.
Sastojci:
- 1 banana
- 1 šalica smrznutih bobica (maline, borovnice, jagode)
- 1/2 šalice jogurta ili biljnog mlijeka
- Granola
- Kokosove pahuljice
- Svježe bobičasto voće za dekoraciju
Priprema:
- U blender stavite bananu, smrznute bobice i jogurt ili biljno mlijeko, te sve dobro izblendajte.
- Smjesu izlijte u zdjelicu.
- Dekorirajte granolom, kokosovim pahuljicama i svježim voćem.
- Poslužite odmah.
Tost s avokadom i jajima
Avokado je prepun zdravih masti i savršen je dodatak svakom obroku. Ovaj tost je idealan za doručak ili brzi ručak.
Sastojci:
- 2 kriške integralnog kruha
- 1 avokado
- 2 jaja
- Sol i papar po ukusu
- Malo čilija u prahu (po želji)
Priprema:
- Kruh tostirajte do zlatno smeđe boje.
- Avokado izgnječite vilicom i začinite solju, paprom i čilijem.
- Jaja skuhajte na oko ili poširajte.
- Na tostirani kruh namažite avokado, te na vrh stavite jaja.
- Poslužite odmah.
Tjestenina s pestom od bosiljka
Tjestenina s domaćim pestom od bosiljka je brzo i jednostavno jelo koje će zadovoljiti sve ljubitelje mediteranske kuhinje.
Sastojci:
- 200 g integralne tjestenine
- 1 šalica svježeg bosiljka
- 1/4 šalice maslinovog ulja
- 2 češnja češnjaka
- 1/4 šalice pinjola ili oraha
- 1/2 šalice naribanog parmezana
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
- Tjesteninu skuhajte prema uputama na pakiranju.
- U blender stavite bosiljak, maslinovo ulje, češnjak, pinjole i parmezan, te sve izblendajte dok ne dobijete glatki pesto.
- Pesto pomiješajte s kuhanom tjesteninom.
- Poslužite toplo.
S ovim jednostavnim i zdravim jelima, ljeto će biti još ugodnije i ukusnije. Bez obzira na to tražite li brz doručak, lagani ručak ili osvježavajuću užinu, ovi recepti će zadovoljiti vaše potrebe i pomoći vam da se osjećate zdravo i puni energije. Uživajte u ljetu s ovim jednostavnim, a ukusnim receptima.