KLEPE su jelo od tijesta punjenog mesom, kuhane pa prelivene kiselim vrhnjem s puno češnjaka. Tko nije probao, ne zna što propušta jer ovo je jelo nešto savršeno. Tijesto i meso - pa i na čitanje samog opisa jela jasno je kako je s tom kombinacijom teško pogriješiti. Mi smo ih se zaželjeli ovih dana pa smo iskopali i jedan provjereni recept s Index Recepata.
Priprema klepa kreće tako da izradite tijesto, a vrlo je jednostavno. U zdjeli pomiješajte brašno, mlaku vodu, jaje i prstohvat soli i umijesite glatko tijesto koje se neće lijepiti za ruke. Podijelite tijesto na 2 lopte, prebacite u posudu koju ste prethodno namazali uljem, prekrijte i ostavite da odmori 30 minuta.
A za to vrijeme pripremite nadjev. U posudi pomiješajte mljeveno meso, sitno sjeckani luk i češnjak i začinite po želji soli i paprom i možemo na oblikovanje klepa. Tijesto tanko razvijte, izrežite na kvadratiće. Dodajte malo nadjeva u sredinu svakog kvadratića i zatvorite-preklopite dijagonalno, tako da dobijete oblik trokuta.
U veći lonac ulijte vodu, ulje, posolite i pustite da voda zavrije. U vrelu vodu dodajte nekoliko klepa i kuhajte dok ne isplivaju na površinu. Pazite da se ne zalijepe, zato ih je bolje kuhati u većem loncu i po malo.
Jedna opcija je da klepe ocijedite, stavite na tanjur i prelijete kiselim vrhnjem i češnjakom te eventualno i zagrijanim maslacem u koji ste umiješali slatku mljevenu papriku, a druga je opcija da ih posložite u lim za pečenje, prelijete otopljenim maslacem s crvenom paprikom i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 5-10 minuta pa pečene prelijete vrhnjem s češnjakom.
@domaa.bosanska.ku #domaćabosanskakuhinja #klepe #cibalike #akovamsesvidoovajvido ♬ Cooking Time - Megan Yagami
Recept sarajevske food blogerice Lamije Trešnjo Muharemi koji nam je dala jednom prilikom, a po kojem ih radi uvijek, možete pronaći na ovom linku.
"Klepe se nazivaju i bosanskim raviolima ili mantijama, jer se pripremaju na sličan način. Mali su komadi tijesta punjeni smjesom od mesa, luka i češnjaka i posluženi s velikom količinom začinjenog kiselog vrhnja. Jednom kada ih počnete jesti, nećete moći prestati. Nastavit ćete uzimati jedan za drugim, a taman kad pomislite da ste gotovi... jednostavno si nećete moći pomoći - i pojest ćete još jedan, pa još jedan", kaže Lamija o klepama.
"Klepe su ljepše i ukusnije kada su manje. Potrebno je puno više vremena, ali vrijedi svake minute", dodaje.