GULAŠ ne mora biti s mesom, a ovaj od krumpira svidjet će se i vegetarijancima. Ne može biti jednostavniji i vrlo je brzo gotov, a i jeftin.
Gulaš za manje od dva eura
Sveukupno, ovaj će vas gulaš koštati 1.20 eura, a u konačnu cijenu nismo uračunali peršin, sol i papar. Za količinu koja je dovoljna za četiri osobe bit će vam potrebni ovi sastojci:
- 1 luk
- 2 žlice maslinovog ulja
- 6 krumpira
- 2 mrkve
- 50 g graška
- 100 ml pasirane rajčice
- 1 povrtna kocka
- 1 žlica mljevene crvene paprike
- 1 žličica suhog peršina
- soli i papra po želji
Jedna glavica luka teži otprilike 90 grama pa ćete za nju izdvojiti 8 eurocenti (kilogram luka je 0.89 eura), a za 2 žlice maslinovog ulja izdvojit ćete 0.12 eura (jedna litra je 12.98 eura). Kilogram krumpira košta 0.69 eura, pa ćete za 600 g, koliko otprilike teži šest krumpira, izdvojiti 0.41 euro, a kilogram mrkve je 0.89 eura, pa ćete za dvije mrkve morati izdvojiti 0.21 euro.
Kilogram graška je 1.29 eura, a 50 g, koliko vam je potrebno za ovaj recept, košta 6 eurocenti. Litra pasirane rajčice košta 2.18 eura pa ćete za 100 ml izdvojiti 0.21 euro. Povrtna kocka koštat će vas 7 eurocenti (kilogram je 7.27 eura), a žlica mljevene crvene paprike 4 eurocenta (kilogram je 8 eura).
Recept za gulaš od krumpira
Za početak pripremite povrće - luk i mrkvu nasjeckajte na sitne kockice, a krumpir na krupnije kocke. U lonac ulijte ulje, dodajte luk te ga pirjajte dok ne omekša. Potom dodajte krumpir i kuhajte jednu-dvije pa dodajte mrkvu, grašak i začine.
Nakon dvije minute dodajte i rajčicu. Dolijte vode toliko da prekrijete krumpir, a zatim i povrtnu kocku. Na srednjoj vatri u poklopljenom loncu kuhajte oko pola sata. Po potrebi dodajte vode kako vam gulaš ne bi zagorio. Poslužite.