GERMKNEDLE su velike okruglice od dizanog tijesta, punjene džemom od šljiva i poslužene s otopljenim maslacem ili umakom od vanilije i mješavinom maka i šećera na vrhu. Posebno su popularne zimi i omiljeno su jelo na austrijskim skijalištima
Uglavnom se vežu uz bavarsku i austrijsku kuhinju, iako ih je prema narodnoj legendi u bečko društvo uveo jedan češki kuhar. Germ je isključivo austrijska riječ za kvasac, a u Njemačkoj se ovo jelo naziva dampfnudel.
Dok se bavarski dampfnudeln i austrijski germknödel kuhaju na pari i uvijek poslužuju kao slatko jelo, u ostatku Njemačke dampfnudeln podrazumijeva vrlo slično jelo, ali bez ikakvog punjenja, koje se kuha u vodi i često poslužuje slano. Nekada se smatralo jelom za siromašne jer se radilo od osnovnih sastojaka poput brašna, mlijeka, kvasca, šećera i maslaca.
Sastojci i način pripreme
Recept za germknedle zahtijeva sljedeće sastojke: brašno, suhi kvasac, jaje, mlijeko, maslac, sol, šećer, džem od šljiva, mak i umak od vanilije. Način pripreme je prilično jednostavan, no kuhanje okruglica na pari može oduzeti mnogo vremena.
Svi sastojci se pomiješaju osim omekšalog maslaca, džema od šljiva i umaka od vanilije. Nakon kuhanja na pari knedle se preliju maslacem, a prije kuhanja se tijesto nadjene džemom od šljiva.