Germknedle, ultimativni zimski desert zbog kojeg ne žalimo za pojedenim kalorijama

Foto: Shutterstock

GERMKNEDLE su velike okruglice od dizanog tijesta, punjene džemom od šljiva i poslužene s otopljenim maslacem ili umakom od vanilije i mješavinom maka i šećera na vrhu. Posebno su popularne zimi i omiljeno su jelo na austrijskim skijalištima

Uglavnom se vežu uz bavarsku i austrijsku kuhinju, iako ih je prema narodnoj legendi u bečko društvo uveo jedan češki kuhar. Germ je isključivo austrijska riječ za kvasac, a u Njemačkoj se ovo jelo naziva dampfnudel.

Dok se bavarski dampfnudeln i austrijski germknödel kuhaju na pari i uvijek poslužuju kao slatko jelo, u ostatku Njemačke dampfnudeln podrazumijeva vrlo slično jelo, ali bez ikakvog punjenja, koje se kuha u vodi i često poslužuje slano. Nekada se smatralo jelom za siromašne jer se radilo od osnovnih sastojaka poput brašna, mlijeka, kvasca, šećera i maslaca. 

Sastojci i način pripreme

Recept za germknedle zahtijeva sljedeće sastojke: brašno, suhi kvasac, jaje, mlijeko, maslac, sol, šećer, džem od šljiva, mak i umak od vanilije. Način pripreme je prilično jednostavan, no kuhanje okruglica na pari može oduzeti mnogo vremena.

>> Recept za germknedle

Svi sastojci se pomiješaju osim omekšalog maslaca, džema od šljiva i umaka od vanilije. Nakon kuhanja na pari knedle se preliju maslacem, a prije kuhanja se tijesto nadjene džemom od šljiva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.