OVO može zvučati kao glupo pitanje - naravno da znamo što je pesto umak. To je ono zeleno, biljno, s orašastim plodovima, bosiljkom i maslinovim uljem. Ali to baš i nije točno. Pesto je općenitiji talijanski izraz koji opisuje široku paletu umaka koji se tradicionalno pripremaju pomoću mužara i tučka.
Kao što je to čest slučaj s hranom koja potječe iz Italije, postoje žestoke rasprave o ispravnim sastojcima (pa čak i o tome gdje se uzgajaju) i načinu pripreme. Postoji čak i svjetsko prvenstvo u pravljenju pesta, Campionato Mondiale al Mortaio, koje se održava u Genovi, talijanskom domu pesta.
Naziv pesto potječe od genoveške riječi pesto, što znači istući ili zgnječiti, a odnosi se na tradicijski način pripreme s mužarom i tučkom. Ako možete napraviti pesto u mužaru, svakako to učinite, ali danas i ozbiljni talijanski chefovi pripremaju pesto pomoću električnih procesora hrane.
Pesto volimo zbog njegove beskonačne svestranosti. Od tradicionalne ligurijske verzije, do pesta od korijandera, metvice ili pistacija - mi vam donosimo 11 ideja za pesto koje mogu poslužiti kao umak za tjesteninu, namaz za sendviče ili preljev za meso i povrće sa žara, a Talijani ih vole dodavati i u guste juhe.