Čitateljica objavila ovaj klasični nedjeljni ručak, svi tražili recept

Foto: Shutterstock

TRADICIONALNE ručkove obično vežemo uz blagdane ili nedjelje, a na jedan upravo takav naišli smo u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?, gdje je naša čitateljica i autorica recepata Lidija Vulić Ćurić objavila ručak koji je pripremila. 

Radi se o kroketima od griza, mesu i umaku od gljiva, a objava je dobila brojne reakcije. Tražili su se recepti i za krokete i za umak, uz komentare kako "umak izgleda baš primamljivo". Autorica je podijelila recepte, a navela je i kako joj je ostalo još kroketa, koje će zamrznuti pa će ih koristiti neki drugi dan. 

Budući da je objava dobila toliko pozitivnih reakcija, odlučili smo recept za ovaj ručak staviti na jedno mjesto. 

Potrebni sastojci

Za krokete će vam trebati:

  • mlijeko
  • pšenična krupica
  • margarin
  • jaja
  • sol
  • krušne mrvice
  • masnoća za prženje

Za umak od gljiva:

  • bijeli luk
  • šampinjoni
  • glatko brašno
  • sol, papar, mljevena paprika, peršin

Kako se priprema

Krenite s pripremom kroketa: u prokuhanom mlijeku zakuhajte griz, kuhajte dok se ne zgusne, pa ohladite. U ohlađen griz dodajte jaja pa zamijesite. Oblikujte dugačak valjak pa režite krokete. Višak možete zamrznuti, a ostale pržite u dubokom ulju. Zatim skuhajte umak: ako ste pekli meso, izvadite ga iz tave pa na njegovoj masnoći popržite luk.

Dodajte gljive i dinstajte ih. Začinite, dodajte nekoliko žlica brašna (po potrebi), zalijte vodom i kuhajte još nekoliko minuta. Na kraju dodajte peršin, pa vratite meso u umak. 

Cijeli recept s točnim mjerama nalazi se ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.