Bili smo u restoranu Zlatka Dalića u Varaždinu, probali smo pizze

Foto: Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze. Zbog svega toga utvaramo si da je Dragan stručnjak za ovu temu i danas vas vodi u Varaždin.

BUDUĆI da je prosinac vrijeme adventskih sajmova, odlučili smo dugo planirani odlazak u Zagreb na koncert Bryana Adamsa iskoristiti i za posjet Varaždinu. Varaždin smo u zadnjih par godina posjetili nekoliko puta, bili smo u zanimljivom i neobičnom Muzeju anđela, obišli smo Gradski muzej u Starom gradu, a posjetili smo i nekoliko pizzerija.

Za ovaj smo odlazak u Varaždin imali i dodatni motiv. Naime, pročitao sam nekoliko osvrta i tekstova vezanih uz novootvoreni restoran The Family u kojima se spominju izbornik reprezentacije Zlatko Dalić, lijepo uređen prostor ispunjen nogometnim suvenirima i, naravno, napoletanska pizza.

Nogomet, reprezentacija i pizza. Sasvim dovoljno za odlazak u The Family. Pomalo dosadna i neumorna kiša natjerala nas je da preskočimo obilazak adventskog sajma pa smo već tijekom vožnje prema Varaždinu nazvali The Family i bez problema dobili rezervaciju stola.

Nekoliko etaža "malog muzeja"

Restoran smo pronašli vrlo lako bez nekih većih lutanja po gradu, a na stolu nas je dočekala simpatična pločica s prezimenom i rezervacijom. Prostor je velik, raspoređen na nekoliko etaža, a uređen je poput pravog malog muzeja. Po zidovima i u vitrinama izloženi su originalni dresovi hrvatskih nogometnih reprezentativaca, nogometne lopte i osvojeni trofeji.

Prostor je uređen baš onako kako i treba. Nije prenatrpan suvenirima i eksponatima, a opet odiše duhom nogometa i nogometne reprezentacije. Dobili smo stol iznad kojeg su bili izloženi dresovi Luke Modrića i Davora Šukera. Nedaleko od nas visio je i dres Matea Kovačića.

Atmosfera je opuštena, ambijent za svaku pohvalu, a meni je jedino nedostajalo malo više svjetla pa sam naručene pizze uz odobrenje srdačnih i simpatičnih konobara odnio i poslikao na dobro osvijetljenom šanku.

Osam pizza, među njima Srce Vatreno

The Family u ponudi ima osam pizza od kojih smo bez većih problema i dodatnih dvojbi izabrali i isprobali tri. Po dobrom starom običaju naručili smo Pistacchio, pizzu s mortadelom i pistacijom, i Vegetarianu, pizzu s paškim sirom, žutim cherry rajčicama, tikvicama i paprikom.

Srećom, bilo nas je troje pa smo uz ove dvije standardne naručili i treću. A treća je bila Srce Vatreno, pizza pomalo neobičnog, ali i očekivanog naziva u restoranu čiji je vlasnik izbornik hrvatske nogometne reprezentacije. Srce Vatreno u nadjevu ima zanimljivu kombinaciju ´Nduje i pancete od crne slavonske svinje.

Za ljubitelje mesnih, nešto težih i zasitnih pizza definitivno odličan izbor. Sastojci su na svim naručenim pizzama bili vrlo kvalitetni i jako dobro posloženi, a tijesto je izgledom i okusom moderno napoletansko. Pizza je izgledom prava moderna napoletana s izdignutim rubovima pokrivenim karakterističnim crnim mrljama.

Iako je tijesto ukusno i fino, jako dobrog okusa i teksture, meni bi se nekako više svidjelo da su rubovi mrvicu prozračniji i više hrskavi. Budući da The Family nije samo pizzeria već restoran koji u ponudi ima i pizzu, očito su i tijesto, vrlo vjerojatno i vrstu brašna, morali prilagoditi cjelokupnoj ponudi i zahtjevima kuhinje.

Pretpostavljam da su se odlučili za nešto kraću fermentaciju uz manji postotak hidratacije, ali je bez obzira na to tijesto napravljeno vrlo korektno. The Family pravi jako dobre napoletanske pizze, a cijene su s obzirom na lokaciju, ambijent i uslugu izuzetno pristupačne.

Cijene do 10 eura

Margherita je 7 eura, Vegetariana s finim paškim sirom košta 8 eura, a sve su ostale pizze po deset eura. Malo sam se raspitao i saznao kako i The Family poput mnogih pizzerija koje prave dobru napoletansku pizzu nema dostavu, odnosno pizzu za van.

Kad su nam se malo slegli dojmovi, nismo ni trenutka požalili što smo se po dosadnoj kiši i lošem vremenu vozili u Varaždin budući da je, nogometnim rječnikom, pizza koju pravi i poslužuje The Family izborila direktan nastup na mojim završnim TOP listama.

Ako vas put odvede u Varaždin, obavezno posjetite ovaj lijepo uređeni restoran u sklopu kojeg se nalazi i mali dućan u kojem možete kupiti sireve, suhomesnate proizvode, vina i ulja domaćih OPG-ova. Osobno se nadam da će i ovaj projekt, poput uspjeha hrvatske nogometne reprezentacije, biti još jedna lijepa i uspješna priča najuspješnijeg hrvatskog izbornika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.