Adventski kalendar recepata: Kako napraviti savršeno sočne mlince za božićni ručak

Foto: Shutterstock

DANAS JE dan 19. našeg adventskog kalendara s receptima, u kojemu vam od 1. do 25. prosinca svaki dan pišemo o nekom jelu tipičnom za ovo doba godine. A nakon svih tih silnih kolača, vrijeme je i za poneko slano jelo pa vam danas pišemo o omiljenom prilogu bez kojeg nema božićnog ručka - o mlincima.

Mlinci su jelo karakteristično za hrvatsku i slovensku kuhinju, a najčešće se jedu kao prilog uz pečenu perad, posebno uz pečenu puricu, gusku ili patku. Purica s mlincima poznati je zagorski i slavonski specijalitet, a dok se u Sloveniji patka ili guska s mlincima tradicionalno jede na dan Sv. Martina, kod nas se najviše jede za Božić.

Božić u kontinentalnoj Hrvatskoj, dakle, nezamisliv je bez mlinaca, a najfiniji su oni domaći koji se peku na šporetu na drva, a koji se kasnije zaliju masnoćom od pečenja pa dobiju na sočnosti. Ako i vi ove godine odlučite prednost dati domaćim mlincima, evo kako ih napraviti.

Najbolji recept za domaće mlince

Mlinci se rade od glatkog brašna, soli i mlake vode, a mogu se dodati i jaja. U ovom receptu koristimo 500 g brašna, žličicu soli, 200 ml vode i dva jaja i sve to zajedno pomiješamo. Mlinci se mogu peći ili na šporetu ili u pećnici, a ako ih pečete u pećnici, zagrijte ju na 220 stupnjeva zajedno s limom na kojem ćete peći mlince.

Tijesto, koje mora biti meko i podatno, ostavite da odmori oko pola sata kako bi se stvorili mjehurići koji će kasnije potamniti. Podijelite ga na 10 dijelova, razvaljajte na tanko i stavite na vrući lim za pečenje. Pecite 5-6 minuta, dok ne dobijete svijetle mlince s karakterističnim tamnim točkama. Gotov mlinac stavite na krpu da se ohladi pa postupak ponovite s ostalim tijestom.

Na samom kraju, mlince prelijte vrelom vodom, no pripazite - mlinci brzo upijaju tekućinu i pri tome omekšaju pa ih nakon prelijevanja treba ocijediti kako ne bi previše omekanili i postali gnjecavi. Zalijte ih i masnoćom od pečenja i poslužite, a evo i par recepata za fina jela s mlincima.

Domaći mlinci

Patka s mlincima

Purica s mlincima

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.