Znanstvenici: Omiljeni napitak štiti arterije od posljedica dugotrajnog sjedenja

Foto: Unsplash

Znanstvenici su otkrili da dugotrajno sjedenje - bilo za radnim stolom, u automobilu ili kod kuće - može imati ozbiljne posljedice za zdravlje srca. Prema istraživanjima, mladi odrasli u prosjeku sjede oko šest sati dnevno, što smanjuje protok krvi kroz arterije i povećava rizik od srčanih i moždanih bolesti. Tim istraživača sa Sveučilišta u Birminghamu želio je pronaći način kako ublažiti štetne učinke sjedenja na krvne žile, osobito kroz prehranu.

U novoj studiji, znanstvenici su otkrili da je kakao napitak koji može zaštititi arterije tijekom dugotrajnog sjedenja. Ispitivali su 40 zdravih mladih muškaraca, od kojih je polovica bila u dobroj fizičkoj formi, a polovica manje aktivna. Sudionici su pili kakao napitke s različitim razinama flavanola - prirodnih spojeva koji se nalaze u čaju, bobičastom voću i kakau - te su potom sjedili dva sata.

Oni koji su pili napitak bogat flavanolima nisu pokazali pad elastičnosti arterija, dok su kod ostalih zabilježene promjene u krvnom tlaku i cirkulaciji, prenosi Daily Express.

Flavanoli se lako mogu uključiti u prehranu

Voditeljica istraživanja, dr. Catarina Rendeiro sa Sveučilišta u Birminghamu, objasnila je: "Svi provodimo puno vremena sjedeći - na poslu, u autu ili kod kuće - i iako ne pomičemo tijelo, ono je ipak pod stresom. Pronalaženje načina da ublažimo učinke dugotrajnog sjedenja moglo bi pomoći u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti."

Dodala je da redovita konzumacija hrane i pića bogatih flavanolima može pomoći u zaštiti krvožilnog sustava tijekom neaktivnosti.

Suautor studije, dr. Sam Lucas, istaknuo je da tjelesna forma ne pruža zaštitu od negativnog učinka sjedenja ako se konzumira napitak s malo flavanola: "Važno je da su i fizički spremniji i manje spremni sudionici zadržali dobru funkciju arterija nakon napitka bogatog flavanolima."

Doktorand Alessio Daniele dodao je da se flavanoli lako mogu uključiti u prehranu jer se nalaze u proizvodima od kakaa, čaju, orasima i voću poput jabuka, šljiva i bobica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.