Znanstvenici objasnili zašto su muškarci pospaniji od žena nakon intimnih odnosa

Foto: Shutterstock

I KOD muškaraca i žena, spolna stimulacija potiče moždanu aktivnost. Za vrijeme odnosa, ljudi se opuštaju, a zauzvrat oslobađaju mnogo stresa i tjeskobe koji su se možda nakupljali tijekom dana. Istraživanja pomoću pozitronske emisijske tomografije (PET) već su to dokazala - a poznato je da kada smo opušteni i oslobođeni od stresa, lakše zaspimo.

Brže tonjenje u san

Međutim, uvriježeno je mišljenje da muškarci brže zaspu od žena nakon odnosa, a za to navodno postoji i znanstveno objašnjenje. Naime, u njihovom tijelu se oslobađa koktel kemikalija pri ejakulaciji, a to uključuje norepinefrin, serotonin, oksitocin, vazopresin, dušikov oksid i hormon prolaktin.

Oslobađanje prolaktina čini posebnu razliku jer je to povezano s osjećajem seksualnog zadovoljstva, kažu stručnjaci. Također pomaže u posredovanju u vremenu oporavka, što drugim riječima znači protekom vremena koje je potrebno da muškarac postane opet spreman za odnos, piše The New York Post.

Muškarci s manjkom ovog hormona ponekad mogu postići i kraće vrijeme oporavka. Stručnjaci s Programa izvješćivanja o znanosti, zdravlju i okolišu Sveučilišta u New Yorku objasnili su: "Razine prolaktina su prirodno veće tijekom spavanja, a životinje kojima je ubrizgana kemikalija odmah postaju umorne. Ovo ukazuje na snažnu vezu između prolaktina i sna pa je vjerojatno da oslobađanje hormona tijekom orgazma uzrokuje da se muškarci osjećaju pospano."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.