Žene bolje spavaju pokraj psa u krevetu nego pokraj muškarca, kaže istraživanje

Foto: 123RF

MNOGI se vole uvući u krevet pokraj svojih kućnih ljubimaca, posebno u hladne zimske mjesece. No pitanje je biste li radije legli pokraj psa ili svog odabranika? Prema istraživanju koje je objavljeno u časopisu Anthrozoös, žene bi se mogle kvalitetnije naspavati pokraj psa u krevetu nego pokraj druge osobe.

Istraživanje su nad 962 odrasle Amerikanke proveli znanstvenici sa Sveučilišta Canisius i došli do zanimljivih podataka. Tvrde da pas u krevetu umjesto druge osobe ili mačke može biti ključ kvalitetnijeg sna. 

Općenito, zaključak je da žene mirnije spavaju ako krevet dijele sa psom nego ako ga dijele s ljudskim partnerom. Također, pokazalo se da žene koje spavaju sa psima imaju snažnije osjećaje udobnosti i sigurnosti. Uz to, vlasnice pasa ustaju se ranije od onih koje imaju mačku ili uopće nemaju ljubimca.

“Žene koje imaju pse bolje se pridržavaju rutine, a kad je u pitanju dosljednost po pitanju spavanja, to bi moglo biti itekako korisno jer znamo da nekvalitetan san utječe ne debljanje i zdravlje, kako tjelesno, tako i mentalno”, izjavili su znanstvenici koji su predstavili rezultate istraživanja za The New York Post.

Ipak, znanstvenici tvrde da je potrebno provesti dodatna ispitivanja kako bi otkrili točnu poveznicu između toga koliko osoba ili životinja s kojom dijelite krevet utječe na vaš san.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.