Žena upisala trening na fitness biciklu pa umalo ostala bez noge nakon prvog sata

Foto: TikTok

TIKTOKERICA Kaelyn Franco umalo je umrla i izgubila nogu nakon što je odradila samo jedan sat spinninga, odnosno treninga na fitness biciklu. Zadobila je rabdomiolizu, što je opasno stanje u kojem dolazi do raspadanja oštećenog skeletnog mišića. Svoju priču ispričala je na TikToku.

Kako kaže, voli voziti bicikl i vježbati te općenito biti aktivna pa je 15. rujna odlučila na preporuku prijatelja krenuti na spinning. No samo nekoliko sati kasnije završila je u bolnici zbog užasne boli u nozi. Liječnici su satima pokušavali dijagnosticirati o čemu se radi, a na kraju su je morali hitno operirati kako bi joj spasili nogu. 

"Prvo sam mislila da je bol posljedica intenzivnog treninga, ali nije jenjavala pa sam shvatila da se radi o nečem puno ozbiljnijem", ispričala je.

Šepala je, čekala da bol prestane, ali nakon što više nije mogla izdržati, otišla je u bolnicu. 

"Normalna razina kreatin kinaze je od 30 do 200 jedinica po litri. Kod mene je iznosila 46 tisuća. To je jedinica koja se koristi za mjerenje oštećenja mišića. Liječnici su krenuli s liječenjem, ali razina kreatin kinaze je narasla na 251 tisuću. Doveli su hrpu specijalista, moje noge su oticale", nastavila je svoju priču.

@kofranco_

Like for part 2 ##greenscreen ##rhabdomyolysis ##spinclass ##compartmentsyndrome ##fitness ##fyp

♬ lol im famous - Trixisye

Kod rabdomiolize oštećeno mišićno tkivo oslobađa potencijalno smrtonosne proteine ​​i elektrolite u krv, što može dovesti do oštećenja srca i bubrega, uzrokovati trajni invaliditet i - u nekim slučajevima kada se dijagnoza pojavi prekasno - smrt, navodi WebMD. 

Ovo stanje može uzrokovati nekoliko čimbenika, uključujući ekstremno naprezanje mišića, posebno kod nekoga tko je nije u formi, ali može se dogoditi i kod vrhunskih sportaša.

Simptomi uključuju bol u mišićima, mišićnu slabost ili poteškoće pri kretanju ruku te tamnocrvenu ili smeđu mokraću ili smanjeno mokrenje.

Nakon što joj je razina kreatin kinaze skočila na 259 tisuća, liječnici su Kaelyn odveli na operaciju. Napravili su fasciotomiju kako bi joj smanjili pritisak u desnoj nozi. Tjedan dana je provela u bolnici, a sad se oporavlja kod kuće.

@kofranco_

##greenscreen Full disclaimer: I am not discouraging anyone from working out or bettering themselves🙃

♬ bringing the era back yall - chuuyas gf

"Još uvijek ne mogu hodati, ne mogu ništa sama. Svaki dan me boli. Za kretanje koristim štake, ali mi čak i dvominutno hodanje uzrokuje veliku bol. Unatoč tome što mi se dogodilo ne želim ljude odvratiti od spinninga. Samo dijelim svoje iskustvo kako bih progovorila o manje poznatoj temi", zaključila je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.