Većina prehrambenih dodataka ne smanjuje rizik od rane smrti, tvrde znanstvenici

Foto: 123 RF

VEĆINA prehrambenih dodataka ne smanjuje rizik od rane smrti, potvrdila je nova studija. 

Multivitamini i antioksidansi nalaze se među proizvodima koje uzimaju milijuni ljudi, a koji ne mijenjaju stope smrtnosti, tvrde stručnjaci. 

Tim znanstvenika s West Virginia University analizirao je 277 pokusa u koje je bilo uključeno milijun ljudi kako bi utvrdili učinke 16 različitih prehrambenih dodataka i osam različitih dijeta, prenosi Daily Mail. Otkriveno je da većina njih ne utječe na smrtnost ili pojavu kardiovaskularnih bolesti.

Oko 34 posto odraslih osoba svakodnevno uzima vitamine i dodatke prehrani. Tržište je to koje je u pet godina poraslo za šest posto i godišnje zarađuje 37 milijardi dolara.

Ipak, istraživači su otkrili da neki dodaci prehrani pružaju određenu zaštitu kod specifičnih zdravstvenih problema. Folna kiselina se primjerice pokazala kao dobra zaštita od moždanog udara, omega-3 masne kiseline, prisutne u ribljem ulju, štite od srčanog udara. No multivitamini, selen, vitamin A, vitamin B6, vitamin C, vitamin E, vitamin D i željezo nisu imali značajan utjecaj na smanjenje rizika od rane smrti ili pojavu kardiovaskularnih bolesti, otkriveno je ovim istraživanjem.

Istraživači su također otkrili da mediteranska prehrana, bogata povrćem, maslinovim uljem i ribom nije utjecala na nižu stopu smrtnosti ili zdravlje srca. 

Ono što je još bilo iznenađujuće, istaknuli su stručnjaci, bilo je da se smanjenjem masnoća u prehrani nisu smanjile bolesti srca. Iako se smanjenjem soli u prehrani smanjila stopa smrtnosti, nisu se smanjili problemi sa srcem.

Mišljenje drugih stručnjaka je da se radi o studiji koja ne pruža dovoljno podataka zbog kojih bi se cijela priča mogla zaokružiti.

"Studije o pristupima prehrani vrlo su teške za provođenje i mogu se razlikovati u svojim tumačenjima. Također je gotovo pa nemoguće kontrolirati prehranu tisuće ljudi kroz nekoliko godina", rekla je viša dijetetičarka British Heart Foundation, Victoria Taylor. 

S druge strane, prof. Susan Jebb sa Sveučilišta u Oxfordu smatra da ovo istraživanje potvrđuje mnoga prethodna istraživanja koja nisu uspjela pronaći prednosti većine prehrambenih dodataka. 

"To ne vrijedi za dodatke poput folne kiseline koja sprječava poremećaje neuralne cijevi ili za vitamin D. No ne slažem se s tvrdnjom ove studije da manji unos soli ne utječe na zdravlje", rekla je. 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.