Unos ovih namirnica može pomoći spriječiti ili usporiti opadanje kose

FOTO: 123RF

KADA je riječ o opadanju kose, razlog gubitka može se razlikovati od osobe do osobe, no ipak stvara veliku zabrinutost. 

Prema nekim istraživanjima, na dnevnoj bazi izgubimo oko sto vlasi, što se smatra normalnim, no ako opadanje postane veće od toga, a kosa ne nastavi rasti, to bi moglo ukazivati na nešto veći problem. 

Gubitak kose ne mora biti izrazit ni brz, ali neće škoditi ako počnete malo više paziti na snagu svojih folikula na tjemenu, stoga pokušajte pripaziti na svoju prehranu jer vam upravo ona može pomoći da usporite ili čak zaustavite negenetski uzrokovan gubitak kose.

1. Hrana bogata željezom

Špinat je pun minerala i vitamina koji pomažu pri održavanju zdravih folikula kose. Isto tako, govedina je još jedna odlična namirnica bogata željezom.

2. Cink pomaže u sprječavanju i liječenju gubitka kose

Istraživanja pokazuju da ljudi koji imaju problema s gubitkom kose također imaju nižu razinu cinka u svom organizmu. Stoga uživajte u kamenicama, špinatu, nemasnom crvenom mesu, mahunarkama i jajima.

3. Namirnice bogate vitaminom A 

Takve namirnice obiluju beta-karotenima. Osim za kosu, beta-karoten je dobar za vid i imunitet. Kako biste povećali njegov unos, usredotočite se na narančastu hranu kao što su mrkva i batat.

4. Vitamin D je važan dodatak

Vaše tijelo proizvodi vlastiti vitamin D kada ste izloženi suncu. No oni koji ne vole svoje vrijeme provoditi vani u svoj ga organizam mogu unijeti hranom poput tune, lososa, goveđe jetre i žumanjka. Mlijeko, žitarice te sok od naranče također su obogaćeni vitaminom D. 

5. Selen je važan na mnogim razinama

Osim za sprječavanje gubitka kose, selen je važan i za imunitet, stoga u svoju prehranu dodajte šest brazilskih oraščića tjedno i vaš će vam organizam biti zahvalan. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.