Tri vrste voća koje mogu ublažiti inzulinsku rezistenciju, prema dijetetičarima

Foto: Pexels

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), otprilike 422 milijuna ljudi u svijetu ima dijabetes. Većina njih ima dijabetes tipa 2 koji, ako se ne liječi pravilno, može imati posljedice na srce, bubrege i zdravlje očiju.

Razvoj dijabetesa tipa 2 počinje puno prije postavljanja dijagnoze, odnosno inzulinskom rezistencijom. Inzulinska rezistencija je stanje u kojem tijelo ne reagira ispravno na hormon inzulin, što može dovesti do povišene razine šećera u krvi.

"Inzulinska rezistencija je stanje u kojem tijelo ne reagira kako bi trebalo na hormon inzulin. Kao rezultat toga, razina glukoze u krvi, odnosno šećera u krvi, abnormalno raste, što može dovesti do preddijabetesa ili dijabetesa tipa 2", kaže dijetetičarka i stručnjakinja za dijabetes, Kimberley Rose-Francis, za EatingWell.

Dakle, osim promjena u načinu života, liječenje inzulinske rezistencije uključuje i promjene u prehrani.

Budući da je voće izvor prirodnog šećera, možda smo čuli da bismo trebali izbaciti određeno voće iz svoje prehrane zbog straha od njegova učinka na šećer u krvi. Međutim, stručnjaci zapravo preporučuju neke od tih takozvanih "loših" vrsta voća.

Evo koje vrste voća je preporučila dijetetičarka Erin Palinski-Wade.

1. Banane

"Banane se često smatraju zabranjenom hranom kada je riječ o dijabetesu, ali zapravo nude razne pogodnosti", kaže Palinski-Wade. Dodaje da su nezrele, zelene banane bogate otpornim škrobom, za koji se pokazalo da poboljšava osjetljivost na inzulin i podržava zdravlje crijeva.

2. Trešnje

Još jedan omiljen izbor su trešnje.

"Mnogi moji pacijenti kažu da izbjegavaju trešnje zbog visokog sadržaja šećera, ali trešnje mogu pružiti mnoge prednosti za razinu šećera u krvi. Kisele trešnje posebno su dobar izvor melatonina, spoja koji pomaže u regulaciji sna. Kvalitetan san povezan je s poboljšanjem osjetljivosti na inzulin i smanjenjem razine šećera u krvi natašte", istaknula je Palinski-Wade.

Pregled i meta-analiza iz 2021. godine pokazali su da uzimanje melatonina prije spavanja, najmanje dva tjedna, poboljšava osjetljivost na inzulin. Iako istraživanja u tom području još uvijek napreduju, kisele trešnje su odlična užina za bolji san, prema stručnjacima.  

3. Kruške

Kao jedno od voća s najviše vlakana, kruške se mogu uklopiti u prehranu koja pomaže kod otpornosti na inzulin. Kruška srednje veličine sadrži više od pet grama vlakana, uz vitamin C, bakar, magnezij, kalij i vitamin K.

"Vlakna usporavaju probavu i apsorpciju ugljikohidrata, što dovodi do postupnog otpuštanja glukoze u krvotok", objašnjava Palinski-Wade. Povećanje unosa vlakana u prehrani povezano je sa smanjenim rizikom od inzulinske rezistencije. Iako gotovo sve voće sadrži nešto vlakana, jedenje kruške jednostavan je način da unesemo dnevnu kvotu vlakana.

Dakle, dijetetičarke ističu da osobe koje se bore s inzulinskom rezistencijom mogu sigurno uključiti voće u svoju uravnoteženu prehranu. Međutim, ne postoji univerzalni pristup prehrani, posebno ako imamo inzulinsku rezistenciju ili dijabetes.

"Ne postoji čarobno voće koje može spriječiti inzulinsku rezistenciju. Rad s registriranim nutricionistom pomoći će vam odrediti koje je voće najbolje za vas", zaključila je Rose-Francis.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.