Tri stvari koje je važno napraviti odmah nakon vježbanja

Foto: Pexels

PRVIH 30 minuta nakon vježbanja je presudno. 

No dok ljubitelji aktivnog života i vježbanja veliku pažnju posvećuju vježbama koje odrađuju, rijetki su oni koji s jednakom pažnjom pristupaju i minutama nakon treninga. Zato je troje vrhunskih stručnjaka otkrilo tri stvari koje biste trebali napraviti odmah nakon vježbanja.

U prvih 10 minuta: Istegnite se dok su vam mišići još zagrijani

"Morate se istegnuti prije nego što se mišići ohlade, za što je potrebno 30-40 minuta", kaže Jordan D. Metzl, liječnik sportske medicine u bolnici za specijalnu kirurgiju u New Yorku.

"Kad se mišić ohladi, on se steže i ako ga pokušate opustiti, možete prouzročiti ozljede", objašnjava on.

Metzl preporučuje najmanje pet minuta istezanja nakon vježbanja, nakon čega slijedi pet minuta rolanja na valjku za masažu za pravilan oporavak. 

10 do 20 minuta nakon treninga: Tuširanje i odijevanje druge odjeće

Sljedeće na redu je skidanje mokrog sportskog grudnjaka i tajica. No i tuširanje je dobra ideja.

Sav taj znoj od vježbanja uzrokovat će nakupljanje bakterija, tako da ako se ne tuširate, možete povećati rizik od iritacije i infekcije, ranije je za Shape rekla Deirdre Hooper, dermatologica iz Audubon Dermatologyja u New Orleansu.

"Ako se ne možete oprati, skinite mokru odjeću što prije možete", kaže Neal Schultz, dermatolog iz New Yorka i osnivač BeautyRx Skincarea.

"Odjeća zarobljava vlagu, koja potiče rast mikroba, bakterija i gljivica, što bi moglo dovesti do infekcije kože", kaže Schultz.

Ako se iz nekog razloga ne možete preodjenuti u prvih pola sata nakon vježbanja, ovaj stručnjak predlaže da vlažnim ručnikom prebrišete tijelo, a potom isto ponovite suhim ručnikom.

"Bakterije se ne mogu razmnožiti ako uklonite vlagu", objašnjava.

20 do 30 minuta nakon vježbanja: Gorivo za oporavak

Pobrinite se da u organizam unesete hranu maksimalno 30 minuta nakon vježbanja.

"To će optimizirati oporavak, pomoći vam da smanjite bol u mišićima i pomoći vam da bolje vježbate tijekom sljedećeg dana", kaže Mitzi Dulan, autor knjige The Pinterest Diet: How to Pin Your Way Thin. 

U svoju torbu spakirajte zdrave grickalice koje sadrže oko 200 kalorija, s omjerom ugljikohidrata i bjelančevina 2:1 ili 1:1, ako pokušavate smršavjeti, savjetuje Dulan. Ako želite zadržati trenutačnu težinu ili trenirate za određeno natjecanje, pojedite otprilike 300 do 400 kalorija s omjerom ugljikohidrata i bjelančevina u odnosu 3:1, prenosi Shape.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.