Trebaju li žene vježbati jednako kao muškarci ili ne? Evo što kaže trenerica

Foto: Unsplash

NEMA sumnje da žene mogu učiniti sve što i muškarci, no postoje određeni oblici treniranja koji bolje odgovaraju ženskom tijelu, odnosno muškom tijelu. 

"Žene mogu vidjeti bolje rezultate ako treniraju prema svojim osobnim ciljevima imajući na umu žensku strukturu tijela", kaže Adala Bolto, fitnes stručnjakinja i osnivačica ZADI treninga (trening prilagođen ženskom tijelu).

''Budući da su ženski ciljevi obično vezani za držanje i tonus mišića, za sagorijevanje masnoće ili zadržavanje masnoće samo u određenim dijelovima tijela, program prilagođen samo ženama je više nego koristan'', ističe Bolto.

Postoje fiziološke razlike među spolovima. Žene su obično izdržljivije, dok su muškarci obično u stanju generirati veću silu pa se stoga ističu u snazi i brzini.

"Menstrualni ciklus kod žena je nešto o čemu se mora razmišljati", naglašava fitnes stručnjakinja. ''U prva dva tjedna žene će biti jače nego u posljednja dva tjedna ciklusa, zbog hormona. Zato je bolje trenirati napornije kada je tijelo jače te koristiti manje težine i odgovarajuća ponavljanja kada to nije."

Kad je riječ o treningu snage, mnoge žene izbjegavaju utege jer misle da će ih to učiniti glomaznima i muškobanjastima, no Bolto uvjerava da je potrebno mnogo vremena, truda, rada i odricanja da se mišići na taj način povećaju i formiraju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.