Srčane su bolesti za ljude i dalje ubojica broj jedan.
Što je glavni uzrok srčanih bolesti? Svakako visoki krvni tlak koji je često potaknut velikim unosom soli u hrani koju jedemo. Hipertenzija je također vodeći uzrok moždanog udara, srčanih problema i bolesti bubrega.
Međutim, čak i ako nikada više u životu ne posolimo nijedno jelo, vjerojatno bismo i dalje svakodnevno unosili previše natrija. Razlog je što se natrij dodaje proizvedenoj hrani u vidu raznih dodataka za aromu, teksturu i boju, ali i kao konzervans, navodi CNN.
Nova analiza provedena na 133 nasumičnih ispitanika koji su smanjili unos soli, pružila je snažne dokaze što bi se dogodilo ako bi se količina soli u hrani koju jedemo smanjila. Ne samo što je krvni tlak osoba s hipertenzijom snižen, već je smanjenje zabilježeno i kod ljudi koji još uvijek ne spadaju u rizičnu grupaciju. Što je veće smanjenje unosa soli, to je veći pad krvnog tlaka, pokazalo je istraživanje.
"Ovo je jako značajno na području prevencije. Važnost studije leži upravo u tome što pokazuje da smanjenjem unosa soli utječe na smanjenje krvnog tlaka kod svih ljudi", kaže kardiolog dr. Icilma Fergus.
"To je posebno značajno imajući u vidu revidirane smjernice Američke udruge za srce. Hipertenzija se ranije dijagnosticirala kada je gornji tlak bio 140, a donji 90. Danas je to slučaj ako vam je krvni tlak 130/80. Već pri tlaku 130/90 počinju se događati promjene u krvnim žilama bubrega i dolazi do stvrdnjavanja arterija. Zbog toga je korisno održavati krvni tlak u donjem rasponu", kaže Fergus.
Korist je još i veća za rizičnu populaciju
Kod starijih osoba, kao i kod onih s povećanim rizikom za hipertenziju, prednosti su još i veće. Također kod tamnoputih ljudi. Prema izvještaju Svjetske agencije za sol, koja se bavi utjecajem soli na zdravlje, crnci imaju tri do četiri puta veću vjerojatnost da će imati visoki krvni tlak, i dvostruko veće šanse da će umrijeti od moždanog udara. Američka udruga za srce ističe da u SAD-u više od 40% muškaraca i žena Afroamerikanaca ima visok krvni tlak.
Brojna istraživanja svjedoče o tome da bi trebalo uložiti dodatne napore kako bi se smanjio unos soli i time svake godine spasili milijuni ljudi koji pate i umiru od nepotrebnih moždanih udara i srčanih bolesti.