Svakako se potrudite u prehranu uvesti puno više ove slasne i zdrave morske namirnice

Foto: 123rf

NEKI ljudi jedu ih na pizzi, neki ih dodaju u salate, a neki od njih naprave namaz.

Bez obzira na koji ih način vi uobičavate konzumirati inćune, ukoliko ih konzumirate redovito, posjedujete vrlo zdravu prehrambenu naviku.



Ipak, ukoliko putem konzumacije inćuna u svoj organizam unosite povećane količine soli savjetujemo da nekoliko sati prije konzumacije inćune namočite u posudu s hladnim mlijekom ili vodom te ih ostavite da odstoje nekoliko sati u hladnjaku. Navedenim postupkom smanjit ćete količinu soli prisutnu u inćunima.
 
Konzumacijom 100 g inćuna unijet ćete 127 kcal, a dio tih kalorija odnosi se na 4,8 g masti od kojih je 1,4 g omega - 3 masnih kiselina.

National Heart and Lung Institute iznio je podatke kako unošenje samo 1 grama omega - 3 masnih kiselina na dan kod muškaraca može za 40 % smanjiti rizik od obolijevanja od bolesti koronarnih arterija. Kod žena omega - 3 masne kiseline snižavaju koncentraciju triglicerida u krvi, a što je izrazito značajno iz razloga što kod žena koncentracije iznad 190 mg po dl krvi povećavaju rizik od srčanog napadaja.

Ovdje treba napomenuti kako su kod muškaraca koncentracije triglicerida u krvi iznad 400 mg po dcl one koje koje povećavaju rizik od srčanog napadaja.



Prema vjerovanjima, tvari poput nukleinske kiseline koje se nalaze u inćunima, usporavaju proces starenja.

Tijelo čovjeka sastoji se od pregršt stanica čiji je prosječni vijek trajanja oko dvije godine te se stanice, prije nego što odumru, reproduciraju. U nastajanju zdravih stanica te produljenju njihovog životnog vijeka sudjeluju nukleinske kiseline. 
 
Inćuni također sadrže i znatne količine vitamina A te kalcija, a što dodatno pospješuje njihovo djelovanje vezano uz zdravlje srca, ali ukazuje i na činjenicu kako inćuni imaju svojstvo preventivnog djelovanja kod obolijevanja od raka.  
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.