Superhrana: Osam namirnica koje bi svaki muškarac trebao uvrstiti u prehranu

Foto: 123RF

Jaja

Jaja su prava superhrana. Ona su nutritivno bogata, bogata su željezom, vitaminima B12, B2 i B5 i sadrže svih 9 esencijalnih aminokiselina. To je također nevjerojatan izvor kolina, snažne i važne hranjive tvari potrebne za kognitivne funkcije. Naime, studija koju je provelo državno sveučilište Iowa otkrila je da samo u SAD-u 90 posto odraslih ne unosi preporučenu količinu kolina putem prehrane.

Puretina

U prosjeku bi muškarci trebali težiti tome da pojedu 56 grama proteina dnevno. Zato je odličan odabir puretina.

Ona nudi niskokalorični (sa samo 125 kalorija za svaku kuhanu porciju), hranjiv obrok s 26 grama proteina. Ova ukusna superhrana također sadrži puno esencijalne aminokiseline triptofana, koju tijelo koristi za proizvodnju kemikalije za poboljšanje raspoloženja i sna, serotonina. 

Sok od šipka

Upravo je on jedna od najboljih supernamirnica na svijetu. Šipak se smatra "čudotvornim plodom" zbog svoje sposobnosti da snižava krvni tlak, poboljšava protok krvi i potencijalno smanjuje rizik od raka prostate.

Studija iz 2007. godine koju je vodilo American Chemical Society objašnjava kako šipak djeluje na način "traži i uništi". 

"Pri konzumaciji, elagitanini (ET), antioksidanti koji se u velikim količinama nalaze u soku od šipka, razgrađuju se na metabolite poznate kao urolitini. Čini se da urolitini sprječavaju rast tumorskih stanica kod raka prostate", izvještava Science Daily. 

Kamenice

Ovaj poznati afrodizijak smatra se jednom od najboljih namirnica za zdravlje muškaraca, zahvaljujući pozitivnom učinku koji može imati na muško spolno zdravlje. Kamenice su jedan od najboljih izvora cinka, a iako razina cinka varira ovisno o tome odakle su kamenice i kako su pripremljene, ona nikad nije manja od 94 posto dnevne vrijednosti, izvještava Livestrong, što je nevjerojatna količina. Konzumiranjem cinka kroz morsku hranu muškarci mogu pojačati plodnost, povećati razinu testosterona i poboljšati svoje dugoročno spolno zdravlje. 

Đumbir

Stoljećima je ovaj začin hvaljen zbog ljekovitih svojstava. Ako ste se previše namučili u teretani, đumbir ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju oteklina i ublažavanju bolova. Ako ste skloni ozljedama vezanima za tjelovježbu, pokušajte u svoju prehranu uvrstiti što više đumbira koji će vam pomoći na prirodan način ublažiti bolove. Izvrstan je i za grčeve u želucu i mučninu.

Tofu

Tofu se smatra jednom od najboljih namirnica za zaštitu od raka prostate. To je zato što sadrži izoflavon, kemikaliju koja se nalazi u soji i koja oponaša učinak estrogena u tijelu i zauzvrat potencijalno usporava rast karcinoma prostate. Da bi se ova teorija nadopunila, istraživanje pokazuje da "zemlje koje imaju visok udio soje u prehrani imaju mnogo niže stope raka prostate (i drugih vrsta karcinoma) u odnosu na zemlje u kojima je konzumacija soje prilično niska", navodi Cancer Research UK.

Kvinoja

Bogata proteinima, vlaknima i brojnim mineralima, kvinoja je prava superhrana, a uz to ne sadrži gluten. Konzumacijom jedne šalice kvinoje dobijete 8 grama proteina i cijelu hrpu važnih hranjivih sastojaka, uključujući mangan, fosfor, bakar i željezo. Štoviše, ove snažne male žitarice također imaju dva važna flavonoida, kvercetin i kempferol, za koje je dokazano da djeluju antivirusno, protuupalno i antidepresivno. 

Trešnje

Ako želite ubrzati postupak oporavka, odaberite trešnje. Ovo niskokalorično voće ne samo da čini savršen međuobrok, nego ga i njegova protuupalna svojstva čine obaveznom namirnicom za sportaše.

Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Nutrients otkrilo je da su "biciklisti koji su prije trodnevne utrke pili koncentrat soka od višanja iskusili manje upala i oksidativnog stresa" u usporedbi s onima koji su pili alternativno piće. Vjeruju da smanjuje bolove u mišićima, smanjuje oštećenja tkiva i sve u svemu, potiče brži oporavak, piše Real Buzz.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.