BAŠ kao što postoji hrana koja pomaže spriječiti starenje kože, tako i nedovoljno discipline u prehrani može naštetiti vašem tenu. Dvoje stručnjaka razgovaralo je s The Healthyjem, navevši popis namirnica koje najgore utječu na starenje kože.
Dr. Dana Ellis Hunnes, registrirana dijetetičarka i autorica, i dr. Jessica Krant, dermatologinja, kažu da namirnice koje ubrzavaju starenje vaše kože obično imaju nekoliko zajedničkih karakteristika: značajno pospješuju upalu, siromašne su vlaknima i antioksidansima, a često potječu iz životinjskih izvora.
Konzumiranje upalne hrane povećava markere upale u vašem tijelu. Ovi markeri skraćuju sićušne strukture DNK koje se nazivaju telomeri, a koji se nalaze na krajevima kromosoma, uzrokujući znatno brže starenje vaše kože.
Slatka gazirana pića i slatkiši
Rafinirani, prerađeni šećeri koji se nalaze u nekim namirnicama, poput gaziranih pića, slatkiša i čokoladica, izazivaju upalu. Dermatološka studija iz 2010. godine također je otkrila da šećer stari kožu uzrokujući unakrsno povezivanje kolagenih vlakana. U prijevodu, to uzrokuje bore i čini našu kožu suhom i manje elastičnom.
Mliječni proizvodi
Neki mliječni proizvodi bogati su zasićenim masnoćama i sadrže opasne transmasnoće koje su upalne i potiču starenje kože. Kao što nam dr. Krant kaže: "Istraživanja pokazuju da standardna zapadnjačka prehrana koja se sastoji od mesa i mliječnih proizvoda uzrokuje upale i brže starenje kože."
Mliječni proizvodi također mogu stvoriti problem pojave prištića. Mliječni protein kazein izaziva upalu i začepljuje pore, što uzrokuje akne i druga stanja koja mogu ubrzati starenje stanica kože.
Prerađeno meso
Prerađeno meso puno je natrija, što može uzrokovati oticanje. Osim toga, sadrži konzervanse zvane "nitrati" koji izazivaju upalu. Također, prerađeno meso troši vitamin C, neophodan za proizvodnju kolagena i zdravu kožu.
Pržena hrana
Kad se hrana prži u vrućem ulju, oslobađaju se slobodni radikali koji oštećuju kožu i ubrzavaju njen gubitak elastičnosti. Što je još gore, takva hrana sadrži opasne transmasti i hidrogenizirane masti, koje smanjuju fluidnost stanica, preopterećuju jetru i potiču upalu.
Dr. Ellis Hunnes kaže: "Preporučujem izbjegavanje transmasti, koje su vrlo štetne za zdravlje. Najbolje je da se držite cjelovite i što prirodnije hrane."
Ultra-prerađeni ugljikohidrati
Primjeri ultra-prerađenih, rafiniranih ugljikohidrata su bijeli kruh, krafne, peciva, keksi, kolači, čips i slično.
Dr. Krant objašnjava da ova hrana izaziva upalu, nema hranjivu vrijednost i sadrži malo ili nimalo vlakana. Povećanje unosa vlakana može potaknuti stvaranje korisnih crijevnih bakterija, koje mogu koristiti cijelom tjelesnom sustavu i rezultirati zdravijom kožom.