AKO spadate u skupinu ljudi koji vole pržene krumpiriće, imamo lošu vijest. Uvaženi profesor s Harvarda i stručnjak za nutricionizam Erimm Rimm iznio je teoriju prema kojoj bi jedna porcija krumpirića trebala sadržavati samo šest komada.
Rimm, naime, krumpiriće definira kao “škrobnu bombu” i tvrdi da trebate ograničiti njihovu konzumaciju po porciji ako želite izbjeći bolesti srca.
“Smatram da bi bilo dobro kada bi se uz jelo servirala salata i šest krumpirića”, izjavio je u razgovoru na New York Times.
Krumpir je, pojašnjava Rimm, jedna od najlošijih vrsta povrća u smislu hranjivih tvari, a kada mu uklonite koru i prepržite ga u ulju te dodate umak poput kečapa, doslovno imate nezdravu kalorijsku bombu na tanjuru.
Rimmove riječi u skladu su s rezultatima istraživanja prema kojem ljudi koji izbjegavaju pržene krumpiriće u prosjeku žive šest mjeseci dulje, a oni koji ih konzumiraju dva ili tri puta tjedno, imaju veći rizik od dijabetesa, pretilosti i kardiovaskularnih bolesti.