Stručnjak otkrio kako znati je li sredstvo za dezinfekciju ruku sigurno i učinkovito

Foto: Pexels

STRUČNJACI se slažu da je pranje ruku vodom i sapunom najbolji način uklanjanja prljavštine. No ponekad voda i sapun nisu dostupni pa ljudi posežu za sredstvom za dezinficiranje ruku.

Ipak, kako na tržištu postoji puno vrsta sredstava za dezinfekciju, mnogi se pitaju kako znati koji su proizvodi sigurni. Doktor Gregory Poland, stručnjak za zarazne bolesti s klinike Mayo, kaže da postoji nekoliko stvari zbog kojih biste trebali provjeriti etiketu, počevši od vrste alkohola koju sadrži.

"Želite odabrati sredstvo za dezinfekciju ruku s najmanje 60 posto, idealno 70 posto, etilnog alkohola u sebi. Ne želite sredstvo za dezinfekciju ruku s metilnim alkoholom. Metilni alkohol je toksin i ne bi ga se trebalo koristiti. Nažalost, ono što neetični proizvođači rade kako bi zadovoljili potražnju i prodali svoj proizvod za sredstvo za dezinfekciju ruku jest korištenje metilnog alkohola, koji je vrlo jeftin", kaže dr. Poland.

Također, treba izbjegavati i proizvode koji sadrže 1-propanol alkohol, koji je ujedno i toksin, piše Medical xpress.

Ne zaboravite provjeriti i datum isteka jer sredstva za dezinfekciju ruku s vremenom postaju manje učinkovita.

"Općenito govoreći, sredstva za dezinfekciju ruku na bazi etanola imaju rok trajanja otprilike tri godine", kaže dr. Poland.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.