Stomatolog: Za ovu svakodnevnu naviku ni ne slutite da je loša za zube

Foto: Shutterstock

STOMATOLOZI godinama apeliraju da prestanemo jesti slatkiše, ali možda postoji nešto što našim zubima škodi još više. Prema stomatologu Danteu Davotiju, pijuckanje pića može biti iznimno loše za zube.

"Zubna caklina je najtvrđa mineralizirana tvar u tijelu. Ali produljena izloženost kiselini, osobito kiselim tekućinama, može uzrokovati demineralizaciju zuba, odnosno eroziju", rekao je.

A upravo to čini zube osjetljivima na karijes.

"Ispijanje kave, čaja, soka ili drugog pića u jednom dahu je bolje za zube nego da ih polako pijuckate. Slina polako neutralizira kiselost, ali može potrajati i do sat vremena da se pH razina u ustima neutralizira do zaštitnog raspona", upozorava dr. Devoti.

Kako pojašnjava, kad dugo pijete isto piće, slina nema vremena podići pH. Slična logika vrijedi i za alkohol i sportske napitke, ali najgora su gazirana pića.

"To je kao da kupate zube u šećernoj kiselini. Ne samo da šećer snižava pH vrijednost, već je i izvor hrane za štetne bakterije koje uništavaju zube. Bakterije konzumiraju šećere i pretvaraju ih u kiselinu koja dodatno smanjuje razinu kiselosti", tvrdi.

Usprkos velikim naporima koji se ulažu u očuvanje oralnog zdravlja ne samo u Hrvatskoj, već i u cijelom svijetu, bolesti usne šupljine su u porastu. Zapadne i sjeverne europske zemlje bilježe trend smanjenja karijesa, dok je u državama istočne i srednje Europe karijes i dalje javnozdravstveni problem.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.