Što je sad pak alkalna dijeta i djeluje li doista kako se priča?

Foto: 123rf

KAO da nije dosta što već imamo niz modernih dijeta - Paleo, Keto, DASH, Plant-based, Whole30, ova i ona dijeta - svijet se u posljednje vrijeme prilično zakačio i za novu alkalnu dijetu.

S toliko različitih trendova koje možete izabrati, teško je shvatiti koji je dobar izbor za vas, a koji bi trebao biti otpisan kao neučinkovit (i eventualno opasan) hir jer kad pričamo o opasnostima onda moramo razjasniti što doista znači alkalna dijeta.

Poznato je da takozvana kisela hrana vodi nezdravom organizmu pa su ljudi odlučili kompletno je izbaciti sa svojih menija.

Brzo provjerite je li vam tijelo kiselo, a zdravlje ugroženo

Alkalna dijeta bazira se isključivo na alkalnim namirnicama, čiji je pH 7 ili veći, a vjeruju da takva prehrana pomaže u očuvanju alkalnosti organizma te da dijeta, tvrde to njeni zagovornici, pomaže smanjiti rizik od razvoja brojnih bolesti, uključujući rak i artritis, pomaže sanirati upale kao i povećati razinu energije.

Sve to tvrde oni, a evo što alkalna prehrana dozvoljava:

Dozvoljene su sve namirnice s pH 7 i više, što ponajviše uključuje većinu voća i povrća, tofu, soju, neke orašaste plodove (kao što su bademi), grah i sjemenke (lanene). Od sjemenki uglavnom jedu samo lanene, ostale nisu dozvoljene kao ni namirnice životinjskog porijekla, osim kozjeg mlijeka, a totalno su zabranjene sve prerađene namirnice, kava i alkohol.

Ima li dijeta smisla?

Djeluje li alkalna dijeta onako kako to njeni zagovornici tvrde? Stručnjaci ipak kažu - ne.

Naime, iako su alkalne namirnice jako važne za naše zdravlje, nema puno dokaza da će isključivo alkalna hrana drastično promijeniti kiselost krvi.

"Još uvijek nedostaju istraživanja koja će to doista potvrditi, međutim sumnjamo da će znanost dati puno bodova za ovu dijetu. Iako je i više nego poželjno povećati unos voća, povrća i svih ostalih alkalnih namirnica, nije dobro istovremeno izbaciti cijelu grupu drugih nutrijenata tako da ovu dijetu zapravo treba što brže zaboraviti", poručuju na portalu Pure Wow, uz još jednu neslavnu informaciju o alkalnoj dijeti.

Robert Young, tvorac alkalne prehrane, trenutno služi zatvorsku kaznu za prakticiranje medicine bez dozvole, što je još jedan dokaz da biste uvijek trebali preispitati trendove prije nego što povjerujete u svakakva obećanja.

U pitanju je vaše zdravlje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.