Sljedeći put kada stanete na traku za trčanje, sjetite se ovih savjeta kako bi još bolje spalili kalorije

Foto: 123rf

MNOGIMA je traka za trčanje jedna od prvih sprava na kojoj se zagrijavaju kada dođu na trening, ali ona vam može služiti i kao osnovna sprava na kojoj ćete spaliti sve one kalorije, učvrstiti vaše mišiće i poboljšati kondiciju. Međutim, treba znati kako je koristiti.

Prva stvar koju morate znati jest to da ujednačen ritam na traci za trčanje mnogo znači samo uvježbanim trkačima, a ako je baš želite koristiti samo tako radije onda izađite van i trčite ujednačenim ritmom - vani. Traku ostavite za izmjene ritma trčanja, a mi vam donosimo po tri super savjeta za tri željena uspjeha: Sagorijevanje kalorija, jačanje mišića te poboljšanje kondicije.

Da biste sagorjeli kalorije:

Trčite u intervalima: Za početak nekoliko minuta trčite normalnim ritmom, zatim pojačajte ritam na sprint - pa koliko možete, zatim malo smirenijim ritmom, pa pojačajte na normalan i onda opet na sprint. Takvo trčanje pomoći će vam vrlo brzo sagorjeti kalorije i tijelo naviknuti na lagani šok da biste mogli lakše doći do željenog uspjeha.

Krenite polako, završite brzo: Ako ste tip koji postepeno dobiva na motivaciji za trčanje onda možete krenuti lagano, za zagrijavanje te svake dvije minute ubrzavati tempo sve dok ne dođete do sprinta.

Trčite duže: Kombinirajte svoje treninge mijenjajući brzinu na traci za trčanje, a jednom tjedno prebacite se na normalan ritam trčanja, ali svakako trčite duže no inače. Ako ćete normalnim ritmom trčati oko pola sata sagorjet ćete oko 270 kalorija. Za 45 minuta trčanja sagorjet ćete oko 405 kalorija, a samo 15 minuta duže - dakle sat vremena - 540 kalorija.

Da bi ojačali mišiće:

Pojačajte nagib: Ukoliko želite raditi na jačanju donjeg dijela tijela svakako se poigrajte s nagibima na traci za trčanje. Tako ćete puno brže osjetiti pumpanje mišića nogu i bedara te ćete izbjeći bolna koljena prilikom trčanja.

Povećajte iskorak: Umjesto normalnih koraka i normalne brzine - smanjite brzinu i povećajte iskorak. Vrlo jednostavno, a bit će užasno učinkovito za vaše noge i guzu.

Pustite ručke i ojačajte svoje ruke: Možda je malo teže uhvatiti balans na traci, ali trčanje je savršena vježba za cijelo vaše tijelo pa prilikom vježbe i trčanja moraju raditi i vaše ruke i vaš gornji dio tijela - tako će se jačati vaši bicepsi, tricepsi, ramena te cijeli gornji dio tijela.

Da bi poboljšali svoju kondiciju:

Ujednačite tempo: Svatko tko želi pojačati svoju kondiciju zna da se onda sigurno mora truditi nešto više i vježbati nešto duže. Zato traku za trčanje namjestite na nešto brži ritam od vama uobičajenog i trčite malo duže nego što ste planirali.




Kombinirajte ritam: Kada si zacrtate koliko ćete vremenski provesti na traci za trčanje podijelite to vrijeme na dva dijela - prvo trčite normalnom brzinom, a onda isti toliki period potrošite na brži ritam. U početku će se vaši mišići zagrijavati zbog čega će biti spremniji na jači tempo

Kombinirajte ritam i nagib: Krenite normalnim ritmom trčanje zatim jedno vrijeme pojačajte nagib trčanja. Tako ćete se još bolje zagrijati i pripremiti mišiće za napor bržeg tempa trčanja. Ako se želite još više zahuktati, posljednju četvrtinu vremena na traci za trčanje odraditi brzim tempom na malom nagibu.



Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.