Jillian Michaels objavila ključ skidanja posljednjih par kila, stručnjaci se ne slažu

TRENERICA slavnih Jillian Michaels nedavno je na Instagramu objavila nekoliko savjeta za mršavljenje. Između ostalog, rekla je da bi svi koji žele skinuti posljednjih par kilograma zapravo trebali povećati unos kalorija. 

"Gubitak težine zahtijeva manji unos kalorija i sagorijevanje više kalorija, ali na kraju dana ta razlika ne bi trebala biti više od 500 kalorija. Ako vježbam i sagorijevam 500 kalorija dnevno, onda ne želim jesti manje od 1700 kalorija. Kad trebate skinuti do pet kilograma, to zahtijeva drugačiji pristup nego kad želite skinuti 15, 20 ili 50 kilograma. Vaše tijelo želi skinuti težinu, a ne isprazne kilograme", pojasnila je svoj stav. 

Kaže da ta strategija osigurava tijelu onoliko kalorija koliko metabolizam prirodno može sagorjeti, dok će premalo kalorija dovesti do zastoja metabolizma i spriječiti gubitak težine. 

Stručnjaci za Insider ističu da ne postoji jedinstveni pristup mršavljenju pa da savjet slavne trenerice možda nije zdrav za sve.

"Kalorijski deficit mogao bi biti još manji. Savjet koji je dala Michaels je obično standardno pravilo", komentira dijetetičarka Alic Turoff. 

Kimberly Lummus smatra da je kalorijski deficit učinkovit način mršavljenja, ali ako je unos kalorija premali, tijelo može prijeći u način gladovanja.

"Definitivno možete stvoriti manji deficit, od 250 do 300 kalorija dnevno, posebno ako ste blizu cilja. To znači da ste već smanjili unos kalorija i vjerojatno nemate toliko prostora za rezove", ističe Turoff te dodaje da zapravo ne bi mijenjala pristup bilo da pokušavate skinuti prvih pet ili posljednjih pet kilograma. 

Dijetetičarka Bonnie Taub-Dix smatra da se Michaels obraća specifičnoj publici. 

"Metoda sigurno neće djelovati za sve. Puno toga ovisi o genetici, prirodnoj fiziologiji i osjetljivosti na hranu. Medicinska stanja poput hipertireoze ili upale mogu općenito utjecati na smanjenje tjelesne težine, unatoč praćenju unosa kalorija. Ne mora to nužno funkcionirati za sve. Ovo je u osnovi vrlo pojednostavljena matematička jednadžba koja se ne uklapa jednostavno u svakodnevni život ljudi", zaključila je Taub-Dix.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.