Pušenje ne pomaže održati liniju, štoviše, ono je gadno ugrožava

Foto: Instagram

KOLIKO ste puta čuli nekoga kako se boji ostaviti cigarete da se ne bi udebljao, jer se smatra da  pušenje pomaže održati kakvu-takvu liniju.

Sad je i znanstveno dokazano da je to mit u koji smo godinama suludo vjerovali, pa bi vam možda ove informacije mogle pomoći da se konačno ostavite pušenja.

Zbog svog zdravlja, linije, ali i jakih mišića.

O toj su temi istraživali znanstvenici iz Beča koji su došli do zaključka da su pušači u prosjeku teži od onih koji ne puše te imaju znatno lošiju krvnu sliku, koja utječe na njihovo zdravlje i vitalnost.



Kad se kaže da će nas prestanak pušenja udebljati, to je djelomično točno, jer ljudi počnu jesti da bi smanjili nervozu, ali to stvarno ne znači da će vam pušenje ili prestanak pušenja otapati masne naslage, jer je dokazano da pušenje smanjuje figuru zato što smanjuje mišićnu masu.

Nekako vjerujemo da je to posljedica o kojoj možda ne razmišljate ako pušite, a trudite se ostati fit i aktivni.

Znanstvenici su u ovu svrhu analizirali podatke 986 austrijskih bankara, koji svake godine obave sistematski pregled, a proučavali su detalje poput njihove tjelesne aktivnosti, prehrane, pušenja i nezdravih navika, težine, postotka masti u organizmu, obima trbuha te sve laboratorijske vrijednosti nalaza krvi i urina.
Iako nisu zabilježene veće razlike u postotku tjelesne mase između pušača, bivših pušača, nepušača i onih koji tu i tamo zapale, rezultati su pokazali da oni koji puše najviše imaju i najveći postotak masti u organizmu.



Pokazalo se i da su pušači u prosjeku teži za oko 10 kilograma, a razina (indeks) masti u tijelu u prosjeku im je iznosila oko 27,5, dok je kod one zdravije grupe nepušača, bivših pušača i onih koji doista rijetko zapale bila oko 24. To jasno ukazuje na prekomjernu količinu masti u organizmu aktivnih pušača, a kako su i jedna i druga grupa relativno slične mase, to je ujedno i pokazatelj da pušači imaju više masnih naslaga, a nepušači nešto veće mišiće.

Krvna slika također je pokazala znatnu razliku između ove dvije grupe, a kad su uklonili specifične vrijednosti, došli su do zaključka da pušači imaju znatno više bijelih krvnih zrnaca te su po tome skloniji upalama. Od virusnih i bakterijskih do upala mišića, što itekako priječi njihov rast.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.