Foto: 123rf
AKO ste ljubitelj finog, posebno crnog vina imate sreće jer si zaista smijete priuštiti čak i čašu više od drugih - svako toliko. Naravno, zagovaramo zdravlje i ono nam je uvijek na prvom mjestu, ali kada je alkohol u pitanju mnogi ustvari nisu svjesni njihove zdravstvene učinkovitosti. Naravno - ključ je umjerenost i sve više od toga pretočit će se iz učinkovitosti u problem - od pretilost, lošeg zdravlja, ovisnost, čak i smrti.
Više smo puta zato pisali o dobrim stranama umjerenog ispijanja alkohola. Povezali smo točkice i donijeli vijesti da će zdraviji biti oni koji piju po malo od onih koji nikada ne piju ni malo, otkrili smo čarobne stavke piva i vina, a sada nam je još jedna studija da smo bili u pravu. Ovaj put na tapeti je prošek - odnosno - slatkasta desertna vina vrlo ugodne arome i još boljeg utjecaja na naše zdravlje i naravno - na naše raspoloženje. A što je tu loše u dobrom raspoloženju i hormonima sreće koji nas čuvaju od tolikih potencijalnih boleština.
>>>Ispijanje alkohola prdužit će vam život i bit ćete zdraviji od onih koji nikada ne piju<<<
I zato prije nego uopće pročitate što najnovija studija na tu temu kaže - natočite si malo vina, ako ste za - otvorite i šampanjac jer i desertna vina i šampanjac imaju dosta sličnosti.
Za razliku od običnog crnog vina, prošek i šampanjac doslovno su prepuni polifenolima, koji imaju antioksidativna svojstva. U ovom slučaju prošek i šampanjac još su i "jači" od vina i primjerice tamne čokolade koji su također puni antioksidansa.
Polifenoli inače usporavaju uklanjanje dušikovog oksida iz krvi, koji igra ključnu ulogu u regulaciji protoka krvi i krvnog tlaka te obnovi stanica naše kože. Osim toga, molekule dušikovog oksida pomažu i našem mozgu - u procesu pamćenja i učenja te proizvodnji serotonina, hormona zaslužnog za stabilno raspoloženje, bez oscilacija, tjeskobe i zbog svega toga dobra su preventiva od obolijevanja od Alzheimerove bolesti.
A u svemu tome pomaže nam - grožđe koje je, znamo, osnovni sastojak vina i pjenušavih vina.