CVJETAČA, povrće iz porodice krstašica, sve je popularnija među ljubiteljima zdrave prehrane, i to s dobrim razlogom. Bogata je nutrijentima, siromašna kalorijama i ugljikohidratima, a njezina redovita konzumacija povezuje se s nizom zdravstvenih dobrobiti. Samo jedna šalica sirove cvjetače osigurava više od 75 posto preporučene dnevne doze vitamina C, što je čini namirnicom koju vrijedi uvrstiti u jelovnik, piše Health.com.
Cvjetača je idealna namirnica za sve koji žele smanjiti tjelesnu masu ili je održavati. Jedna šalica sirove cvjetače sadrži oko 2 grama vlakana i gotovo 100 grama vode, što daje osjećaj sitosti i pomaže u kontroli apetita. Vlakna usporavaju probavu, stabiliziraju energiju i potiču zdrave prehrambene navike.
Bioaktivni spojevi iz cvjetače dokazano smanjuju upalne procese. Antioksidansi neutraliziraju slobodne radikale i pomažu spriječiti oštećenja stanica, čime se smanjuje rizik od kroničnih bolesti i usporavaju procesi starenja.
U samo jednoj šalici sirove cvjetače nalazi se više od 75 posto preporučene dnevne doze vitamina C, ključnog za sintezu kolagena, apsorpciju željeza, jačanje imuniteta i obnovu DNA. Cvjetača je bogata i vitaminom K koji podržava zdravlje kostiju te kolinom, važnim za pamćenje, spavanje i funkciju mišića. Sadrži i manje količine vitamina B skupine, magnezija, mangana, fosfora i kalija.
Istraživanja pokazuju da povrće iz porodice krstašica smanjuje rizik od bolesti srca, raka i čak ukupne smrtnosti. Prirodne tvari iz cvjetače štite krvne žile od upale, a pojedina istraživanja sugeriraju da mogu usporiti rast stanica raka debelog crijeva.
Većina ljudi ne unosi preporučenu dnevnu količinu vlakana, a cvjetača je jednostavan način da se taj nedostatak nadoknadi. Vlakna hrane dobre bakterije u crijevima, smanjuju upale i potiču redovitu probavu, što doprinosi zdravlju probavnog trakta.
Cvjetača sadrži sulforafan, moćni prirodni spoj koji može blagotvorno utjecati na gene uključene u procese starenja. Sulforafan potiče detoksikaciju, smanjuje upale, štiti DNA i može usporiti kognitivni pad povezan s godinama.
Za sve koji slijede prehranu s niskim udjelom ugljikohidrata, cvjetača je savršena alternativa klasičnim prilozima. Riža od cvjetače omogućuje značajno smanjenje kalorija i ugljikohidrata bez gubitka volumena obroka. Primjerice, 3⁄4 šalice riže od cvjetače sadrži samo 15 kalorija, dok ista količina kuhane bijele riže ima oko 242 kalorije.
Enzimi u cvjetači pomažu organizmu u razgradnji i uklanjanju toksina, čineći je odličnim saveznikom u održavanju zdrave detoksikacije tijela.
Cvjetača sadrži FODMAP ugljikohidrate koje neki ljudi teže probavljaju. Kod osoba osjetljivog probavnog sustava, odnosno kod onih sa sindromom iritabilnog crijeva (SIC), nagli porast unosa može uzrokovati plinove, nadutost, bol u trbuhu ili proljev.
Može se jesti sirova, kuhana, pečena ili uklopljena u različita jela. Odlična je u smoothiejima i zobenim kašama, pečena s maslinovim uljem i začinima, ili kao zamjena za rižu i krumpir. Osim klasične bijele, dostupne su i ljubičasta, zelena i narančasta cvjetača, bogatije antioksidansima.