MNOGI vjeruju u pravilo da je nepotrebno prati voće čiju koru ne jedete, ali istraživanje je sada pokazalo da to nije slučaj kada je u pitanju avokado.
Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) provela je istraživanje i objavila zaključak u kojem stoji da kora avokada može sadržavati bakterije poput listerije i salmonele.
Istraživanjem je testirano 1615 avokada od čega je 17 posto bilo pozitivno na listeriju, a jedan posto je bio kontaminiran salmonelom. Međutim, u samoj voćki su tek tri od 1254 bile pozitivne na listeriju.
Usprkos niskim brojkama, FDA upozorava da prilikom rezanja avokada postoji mali rizik da se mesni dio voćke kontaminira bakterijom koja se nalazi na kori.
Preporuka je prati ruke barem 20 sekundi prije rukovanja sa svježim voćem i povrćem, kao i oprati same namirnice pod mlazom vode.
Voće poput avokada, dodaju, može se i istrljati te prebrisati čistim papirnatim ubrusom nakon toga kako biste bili sigurni da su sve bakterije uklonjene.