Postoji nekoliko simptoma koji ukazuju na rak vrata maternice, evo o kojima se radi

Foto: Shutterstock

PRVI mjesec u godini već je tradicionalno posvećen temama vezanim za rak vrata maternice, a Europski tjedan prevencije raka vrata maternice ove se godine obilježava u tjednu od 16. do 22. siječnja. Kako donosi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, u Hrvatskoj posljednjih deset godina bilježimo oko 320 slučajeva i oko 120 smrti od raka vrata maternice godišnje.

Za razliku od većine drugih vrsta, rak vrata maternice se javlja u nešto mlađoj dobi. Prema posljednjim podacima Registra za rak, u 2019. je trećina novooboljelih žena bila mlađa od 50 godina, a rak vrata maternice sve je češći slučaj i kod žena u dobi od 30 do 39 godina. Važno je napomenuti da nastanak raka vrata maternice u velikoj mjeri možemo spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i otkriti ga u vrlo ranoj fazi, što je posljednjih nekoliko godina dovelo do znatnog smanjenja smrtnih ishoda ove bolesti u razvijenim zemljama.

Rak vrata maternice zloćudna je bolest koja se razvija u dijelu maternice koji se otvara u rodnicu. Nastaje kada se pojave nepopravljive promjene na stanicama koje oblažu vrat maternice te one počnu nekontrolirano rasti zbog dugotrajne infekcije visokorizičnim tipovima HPV-a, piše HZJZ.

Simptomi koji ukazuju na rak vrata maternice

Prema posljednjim podacima Klinike Mayo, postoji nekoliko simptoma koji mogu ukazivati na rak vrata maternice, a to su:

  • vaginalno krvarenje nakon spolnog odnosa, između menstruacija ili nakon menopauze
  • vodenasti, krvavi vaginalni iscjedak koji može biti obilan i neugodnog mirisa
  • bolovi u zdjelici
  • bolovi tijekom spolnog odnosa

Svaki od ovih simptoma, upozoravaju liječnici, znak je za uzbunu te posjet liječniku kako bi se napravile sve potrebne pretrage te isključila mogućnost raka vrata maternice.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.